The Mem­o­ry Monster

De herinnering aan de Sjoa is een monster, bloeddorstig en springlevend

Gepubliceerd op: 21 januari 2021

The Memory Monster

Yishai Sarid

New York: Restless Books, 2020
Aantal blz.: 176
ISBN: 9781632062710

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Yardenne Greenspan
Oorsponkelijke titel: Mifletset hazichron

De verteller van Yishai Sarids novelle is een jonge Israëlische historicus met specialisatie Sjoa. Niet dat hij ooit van plan was dat te worden, of kon bevroeden dat hij Israëlische scholieren zou begeleiden tijdens bezoeken aan de vernietigingskampen in Polen. Integendeel: hij houdt van geschiedenis en wil alleen maar een rustig leven leiden als historicus, zonder zich te hoeven verdiepen in het lijden van het Joodse volk. Maar het loopt anders - als jonge vader van een zoon moet er geld worden verdiend - hij besluit zijn proefschrift te schrijven over de dodenkampen en werd gids in Herinneringscentrum Yad Vashem in Jeruzalem, later ook in de kampen zelf.
Lange tijd probeert hij zijn werk te zien als een manier om de herinneringen aan de Sjoa over te brengen en vindt dat hij prima weet om te gaan met de stress die het gidswerk met zich meebrengt. Maar het herinneren groeit uit tot een monster - hij raakt verslaafd aan zijn werk, huurt een appartement in Warschau en is lange tijd weg van huis, terwijl thuis zijn zoon, een zachtaardige jongen, op school vreselijk wordt gepest en zich niet weet te verdedigen.

The Memory Monster is opgeschreven als een verslag van een afschuwelijk gewelddadig incident dat plaatsvond in een van de kampen, waarbij de verteller zijn zelfbeheersing verliest als hij een Duitse cineast, bij het voorbereiden van een film over de massamoord op de Joden, hoort zeggen dat Joden en Duitsers een gedeelde herinnering hebben. In zijn relaas overdenkt de verteller hoe heftig de Sjoa inwerkt op zijn leven en geestelijke gesteldheid, stelt ethische vragen over de wijze waarop mensen om dienen te gaan met de herinneringen aan de Sjoa, en probeert een link te leggen tussen de Joden van toen en de Israëli’s van nu. Hij beziet hoe geweld wordt verheerlijkt en constateert hoe gemakkelijk mensen verworden tot moordenaars - in de kampen werd de  menselijkheid zo totaal uitgewist dat iedereen een moordenaar kon worden. En hij constateert dat kunst en cultuur, schoonheid en wetenschappelijke vooruitgang niet meer zijn dan een sluier die geen enkele bescherming biedt.
Lees de bespreking van The Memory Monster op Kirkus Reviews

Schrijver en jurist Yishai Sarid werd geboren in 1965 in Tel Aviv, als zoon van de bekende politicus en journalist Yossi Sarid. Yishai woonde van 1974 tot 1977 in Kiryat Shmona, vlakbij de grens met Libanon. Van 1983 tot 1988 diende hij in het Israëlische leger. Na zijn diensttijd studeerde hij rechten en ging schrijven. Limassol, zijn tweede boek, werd een internationale bestseller. Voor The Third (2015), zijn veelbesproken vierde boek, kreeg Sarid de Bernstein Literary Award.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.