Vaderskind

De oorlog van Renate Rubinstein

Gepubliceerd op: 5 mei 2022

Vaderskind
De oorlog van Renate Rubinstein

Hans Goedkoop

Amsterdam: Atlas Contact, 2022
Aantal blz.: 160
ISBN: 9789045042848

Ook als e-book verkrijgbaar

In Vaderskind ontrafelt Hans Goedkoop de geschiedenis van een immigrantenmeisje met een Joodse vader. Tomeloos slim en onheilspellend gevoelig. Angstig zonder dat ze weet waarvoor. Haar wordt niet veel verteld over de wereld, kinderjaren horen onbezorgd te zijn, maar gaandeweg dwingt ze zichzelf te leren kijken. Ook naar wat geen mens wil zien. Met zeldzame precisie en nabijheid tekent Vaderskind een meisje dat in een verwoestende tijd het fundament legt van een schrijverschap. Als eerste columnist van Nederland, nooit overtroffen, schreef Renate Rubinstein over alles wat de tijd haar aandroeg, van het zelfbedrog der ideologieën tot de zang van de wielewaal. Wie zat het heden ooit zo op de huid? Maar soms breekt daar in losse zinnen een verleden doorheen. Kinderjaren in Berlijn. Een vlucht naar Amsterdam, nee Londen, toch weer Amsterdam. Dan op een ochtend uniformen op de trap en een belofte die een leven lang naklinkt. "Der Vati kommt bald wieder."

Hans Goedkoop (1963), voorheen presentator van Andere tijden, De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw, biograaf en schrijver, publiceerde De laatste man, over zijn grootvader en het verlies van Nederlands-Indië. Hij schreef het voorwoord bij Twijfel trainen en Mijn betere ik van Renate Rubinstein. In 2015 verscheen Iedereen was er. Een feest voor Renate Rubinstein

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.