Afscheid van Odessa

Gepubliceerd op: 16 maart 2022

Afscheid van Odessa

Vladimir Zjabotinski

Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2015
Aantal blz.: 272
ISBN: 9789028426108

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Otto Boele & Inge van Gemert
Oorsponkelijke titel: Pjatero

Afscheid van Odessa is het aangrijpende verhaal van de Joodse familie Milgrom, die kiest voor aanpassing om aan de vervolging te ontkomen. Dat biedt hun evenwel geen garantie voor een veilig en waardig bestaan, want wie zijn wortels verloochent, komt in een zedelijk vacuüm terecht. De vijf kinderen in dit gezin gaan ieder op hun eigen wijze ten onder, terwijl de verteller diep getroffen is door hun tragische lot en vecht voor het behoud van de Joodse identiteit.
Deze stilistisch briljante roman is verankerd in de literaire traditie van de negentiende eeuw, en is doordrenkt van het besef van een naderend einde – een besef dat wij achteraf al te goed kennen en herkennen. Dankzij Zjabotinski’s buitengewone literaire talent is Afscheid van Odessa een hoogtepunt in de Russische literatuur van de twintigste eeuw geworden.

Vladimir Zjabotinski (Odessa 1880 - Hunter (VS) 1940) schreef toneelstukken en twee romans die weinig aandacht kregen. Zjabotinski was bekend vanwege zijn journalistieke werk en zijn uitgesproken opvattingen over het jodendom. Hij zette zich volledig in voor de zionistische zaak, die hij met compromisloze vasthoudendheid bleef verdedigen tot het eind van zijn leven. Afscheid van Odessa is nog altijd niet uitgegeven in Rusland. Het verscheen eerder wel in Engeland en Duitsland, waar het boek een groot succes werd.

Afscheid van Odessa is alleen nog tweedehands of als e-book verkrijgbaar.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.