Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws uit boekenland, en soms ook ramsj!

Gepubliceerd op: 25 maart 2021

Het stemmetje in je hoofd
Waarom het belangrijk is en hoe we het kunnen gebruiken

Ethan Kross

Amsterdam: Prometheus, 2021
Aantal blz.: 264
ISBN: 9789044637052

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Frank van der Knoop en Janet Limonard Harkink
Oorsponkelijke titel: Chatter. The Voice in Our Head, Why It Matters, and How to Harness It

Als je een vreemde vertelt dat je in jezelf praat, dan vindt hij of zij je waarschijnlijk een beetje raar. Maar eigenlijk hebben we allemaal een innerlijke stem in ons hoofd. Als we met onszelf praten, hopen we onze innerlijke coach te bereiken, maar meestal worden we geconfronteerd met onze innerlijke criticus. Soms, als we iets moeilijks moeten doen, worden we door de innerlijke coach geholpen: focus. Je kunt het! Vaak genoeg worden we echter afgekraakt door onze innerlijke criticus: ik kan er niets van. Ze zullen me uitlachen.

In Het stemmetje in je hoofd verkent de gevierde psycholoog Ethan Kross de zwijgende gesprekken die we met onszelf hebben. Kross combineert baanbrekend gedrags- en hersenonderzoek met voorbeelden uit het gewone leven – van een honkbalpitcher die zijn taak vergeet tot een Harvard-student die een dubbelleven als spion leidt – en verklaart hoe we onze innerlijke stem kunnen benutten voor een gezonder, bevredigender en productiever leven.

Op basis van diepgravend onderzoek en aangrijpende verhalen geeft Het stemmetje in je hoofd ons de instrumenten om het belangrijkste gesprek te voeren dat er is: het gesprek met onszelf.

Ethan Kross is een toonaangevend expert op het gebied van het bewustzijn. Hij is hoogleraar aan de universiteit van Michigan. Zijn pionierswerk is beschreven in onder meer The New York Times, The New Yorker en The Wall Street Journal. Het stemmetje in je hoofd is zijn eerste boek.

De zaak Beukenoot

Marianne Philips

Amsterdam: Cossee, 2019
Aantal blz.: 112
ISBN: 9789059368415

Het Boekenweekgeschenk van 1950 heette De zaak Beukenoot. De CPNB had Nederlandse schrijvers gevraagd een verhaal in te zenden. Bij publicatie was het aan de lezers om uit de lijst met namen achter in het boekje de juiste auteur te kiezen. Slechts 427 van de 16.400 inzenders raadden het goed: de auteur was niet W.F. Hermans, niet Johan Fabricius, maar Marianne Philips. Ze schreef hier voor de tweede keer in de geschiedenis van het CPNB het Boekenweekgeschenk.

In De zaak Beukenoot volgen we de hoofdpersoon Noldus Beukenoot, die de kost verdient met het maken van schilderijtjes die hij langs de deuren verkoopt. Op een natte novembermorgen ontmoet hij bij toeval zijn oude, welgestelde, jeugdvriendin Jopie. In ruil voor een schilderij overhandigt ze hem meer geld dan hij in tijden heeft gezien. Onderweg naar huis, na een aantal glazen cognac, komt hij langs een etalage met daar, zou het, Jopie? Wat er daarna gebeurt, herinnert hij zich amper, maar door de aanklager wordt hij beticht van diefstal met braak. Het vonnis: tien maanden celstraf. Noldus kan zichzelf niet verdedigen; hoe leg je uit dat je beschonken was en de etalagepop aanzag voor een voormalige geliefde?

‘Als fouten in de rechtspleging eenmaal onherstelbaar zijn, moeten ze niet openbaar worden gemaakt’, laat Philips de president van de rechtbank zeggen. Met De zaak Beukenoot doet ze een literaire aanval op de klassenjustitie in de Nederlandse rechtspraak, en deze frisse, psychologische novelle blijkt na meer dan vijftig jaar nog altijd actueel.

De zaak Beukenoot  is uitgegeven in de Broekzakbibliotheek, een serie compacte en mooi uitgevoerde literaire boekjes die makkelijk in je broek- of jaszak en je tas passen.


Marianne Philips (1886-1951), politica en schrijfster, werd geboren in een welvarend Joods gezin in Amsterdam. In 1919 werd zij als een van de eerste vrouwen gekozen tot raadslid voor de SDAP in Bussum. Zij ijverde voor de positie van arbeidersvrouwen en hun kinderen. In 1929 debuteerde ze met haar roman De wonderbare genezing, een jaar later verscheen De biecht, beide sterk autobiografische boeken. Er volgden tot 1940 nog drie romans, een aantal novelles en vertalingen waarin haar grote belangstelling voor ethische, filosofische en sociale vraagstukken te vinden zijn. Als Joodse mocht ze vanaf 1940 niet meer publiceren. Ze overleefde in de onderduik en werd in het voorjaar van 1945 met zware artrotische reuma gediagnosticeerd. Ze zou de rest van haar leven aan bed gekluisterd blijven. Al ernstig ziek deed ze mee aan de prijsvraag van de CPNB voor de Boekenweek. In 1950 werd bekend dat haar novelle De zaak Beukenoot was verkozen tot het Boekenweekgeschenk van dat jaar. Ze overleed in 1951. 

De bevrijding die nooit kwam



Kampen: Kokboekencentrum Jeugd, 2021
Aantal blz.: 232
ISBN: 9789026624599

De bevrijding die nooit kwam is een spannend oorlogsverhaal over de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de Joodse Tobias en de Duitse Gilda. Tobias Goldsmit is de zoon van een Joodse fabriekseigenaar. Hij is bevriend met Gilda Rathke, dochter van NSB’ers. Als er een vliegtuig neerstort bij hun dorp, besluiten de twee vrienden de piloot te verbergen in de kelder van de broodfabriek. Maar dan worden de ouders van Tobias opgepakt bij een razzia. Tobias blijft alleen achter en vlucht naar Duitsland met de familie Ratsas. Lukt het hem om uit handen van de Duitsers te blijven?

J.F. van der Poel (1937) heeft zich, na intensieve jaren met een leidinggevende functie in het bedrijfsleven en met ervaring uit zijn periode als kerkraadslid en zondagsschoolleider, toegelegd op het schrijven van romans en kinderboeken met een actueel onderwerp. 

  • 't Hooge Nest van Roxane van Iperen staat op de derde plaats van meest uitgeleende titels van 2020. Op 1 staat De meeste mensen deugen van Rutger Bregman.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.