Unorthodox

Gepubliceerd op: 1 oktober 2020

Bij het woord 'unorthodox' denk je waarschijnlijk meteen aan de indrukwekkende vierdelige Netflix-serie Unorthodox, naar Deborah Feldmans autobiografie Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots (2012).

De video Unorthodox (2013) die we je hier laten zien, is het autobiografische verhaal van de Amerikaanse Anna Wexler, die op haar zestiende besloot het orthodox-Joodse leven waarin ze was opgegroeid, te verlaten. Ze loopt weg van huis, leeft een tijd dakloos en experimenteert, samen met een paar leeftijdgenoten die net als zij verkozen hebben de Joodse wetten en leefregels niet langer te volgen, met seks en drugs. Maar als haar vrienden tot haar verbijstering besluiten toch een jaar in Israël te gaan studeren en daarna teruggaan naar de Joodse gemeenschap waaruit ze waren gevlucht, begint Wexler zichzelf vragen te stellen, in een poging hun beslissing te begrijpen.
Voor haar film volgt ze een drietal opstandige Joodse tieners bij hun overgangsritueel van middelbare school tot het tussenjaar in Israël en daarna. Voor Wexler zelf werd de film ook een eerlijke ontdekkingsreis naar de betekenis en consequenties van haar eigen beslissing.

Aan The Jerusalem Post van 16 maart 2015 vertelt Wexler over haar levensreis.
Wil je meer weten over Anna Wexler en wat ze met haar leven is gaan doen? Lees haar bio op annawexler.com

De documentaire is vrijgegeven voor vertoning online.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.