Wat is Moessar?

Een interactief evenement over een Joodse denktrant waar we ook vandaag de dag veel aan kunnen hebben

Gepubliceerd op: 15 april 2021

Moessar is Hebreeuws voor moraal, ethiek - dat is de korte verklaring. Bij nadere beschouwing blijkt dat het woord in Tanach wordt gebruikt in de betekenis van vermaning of bestraffing. In de Middeleeuwen wordt Moessar de verzamelnaam voor teksten die de religieuze en ethische ontwikkeling van de lezer moeten bevorderen. In de negentiende eeuw verandert de focus van de teksten van stichtelijk naar meer psychologisch. Moessar heeft zich ontwikkeld tot een denktrant die vanuit de teksten stof biedt voor het opbouwen van zelfkennis, een vrije denktrant en invulling geeft aan de idee van eigen verantwoordelijkheid en zelfverbetering. Wie zijn geest voedt met Moessar kan ook bijdragen aan een betere wereld.

Daarmee heeft Moessar als leerzame stroming een weg gevonden naar andere dan strikt orthodoxe kringen.

Tijdens de lezing Wat is Moessar, op dinsdag 8 juni om 20.00 uur, kijken docent rabbinica Leo Mock en fervent Moessardeskundige Henri Vogel elk vanuit hun eigen perspectief naar de teksten.

Wat is Moessar biedt je een boeiende inleiding in Joods denken vanuit een minder bekend standpunt. De lezing is interactief: je kunt dus vragen stellen!

Als je je alvast wat wilt inlezen in het onderwerp, kijk dan eens op de website van Rob Cassuto.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.