IFFR 2023: retrospectief regisseur Judit Elek

Gepubliceerd op: 21 januari 2023

Het Internationaal Film Festival Rotterdam 2023 staat stil bij het oeuvre van de Hongaars-Joodse regisseur Judit Elek. Van 25 januari tot en met 5 februari is tijdens het festival een retrospectief te zien.

In de periode 1962 tot en met 2006 regisseerde Elek een groot aantal films en documentaires. Daarnaast werkte zij als scenarist. Toch is ze weinig bekend bij het grote publiek.

Judit Elek groeide op in een Joods gezin en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar familie vastgezet in het getto van Boedapest. De familie overleefde de oorlog. De politieke situatie in haar geboorteland en de opstand van 1956 zou haar carrière bepalen, meer nog dan haar Joodse achtergrond.

Toch schuwt zij Joodse onderwerpen niet. In de documentaire Mondani a mondhatatlant: Elie Wiesel üzenete (To Speak the Unspeakable – The Message of Elie Wiesel) volgt zij de Nobelprijswinnaar naar zijn geboorteplaats Sighet in Roemenië, en naar concentratiekamp Auschwitz.

De speelfilm Memories of a River is een verfilming van de beruchte Tiszaeszlár-affaire in Hongarije, waarin vijftien Joodse mannen werden beschuldigd van moord op een christelijk meisje. De film Awakening is in naam fictief, maar sterk gebaseerd op Eleks jeugdervaringen in de jaren vijftig.

Zowel haar films als documentaires vallen op omdat Judit Elek bijna zonder uitzondering kiest voor het perspectief van de vrouw. Daarnaast levert zij forse kritiek op de maatschappij: de ondergeschikte positie van de vrouw, woningnood en economische crises.

Het volledige programma en meer informatie over het retrospectief rond Judit Elek vind je op de website van het IFFR 2023.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.