De jaarlijkse sneak peek - wat hebben we in petto voor het nieuwe cursusjaar?

Het cursusprogramma 2021/2022 is klaar!

Gepubliceerd op: 19 augustus 2021

Donderdag 26 augustus staat het volledige cursusprogramma 2021-2022 op de website. Als flyer wordt het programma meegestuurd met het NIW en de Benjamin.
Wil je graag een of meer exemplaren van de papieren flyer ontvangen? Stuur een mail met je naam, adres en het aantal exemplaren naar info@crescas.nl.

Dit jaar staat het programma op twee pijlers: Leiderschap en het Crescas Taleninstituut. Over dat laatste vind je elders in deze nieuwsbrief veel meer informatie.

Leiderschap vormt de rode draad door het merendeel van de lezingen en cursussen. De Crescas Academie voor leiderschap die in december 2021 van start gaat en speciaal gericht is op studenten en jongvolwassenen, is het paradepaardje van dit seizoen.

Heeft geschiedenis je bijzondere belangstelling? Dan zit je goed bij ons: Bart Wallet tekent opnieuw voor een serie van vijf lezingen, met dit jaar als thema Joden in de Arabische wereld. Hij verzamelde bijzondere boeken als basis voor zijn even onderhoudende als leerzame verhalen.

Een belangrijk deel van de wordingsgeschiedenis van Israël wordt verteld via zes zionistische leiders. De lezingen van New insights in Zionism, Six thinkers who shaped Israel zijn in het Engels, en de teksten van de lezingen zijn na afloop als PDF te downloaden.
In het kader van leiderschap richten we de blik ook op Nederland: in een aantal lezingen maak je kennis met Invloedrijke Joodse Nederlanders.

Nieuw dit seizoen is de tweejarige cursus bar/bat mitswa les online, waarin Rachel Levie meisjes en jongens voorbereidt op hun Joodse 'volwassenheid'. Ook kinderen die niet naar Joodse les zijn geweest, kunnen deelnemen. De cursus is geheel online, dus iedereen kan meedoen!

Tirtsah Levi Bernfeld vertelt het levensverhaal van de zestiende-eeuwse Joodse Renaissancevrouw en feministe 'avant la lettre' Doña Gracia Nasi in de lezing Doña Gracia Nasi: een 16e-eeuwse onderneemster, en in Wat voor leider was Mozes? gaan oud-politicus Robbert Baruch en zijn zoon Asher met elkaar in discussie. De toehoorders mogen meepraten, dus dat zou wel eens een pittig debat kunnen worden.

Robbert komt ook aan het woord in Van Wenen naar Vilnius…op de motor, waarin hij vertelt over de propagandatocht van Agudat Israel in 1931 - hij reisde op zijn motor langs het hele parcours. Deze lezing is een van de voordrachten die we dit jaar organiseren in samenwerking met het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland.

De inmiddels bijna traditionele Sjoeche Pubquiz vindt plaats op 20 november 2021. Ook nu weer organiseren we dit evenement samen met het NIW.

En verder?
Films, een boekpresentatie, een cursus fotografie, in december 2021 een donateursevenement om nu al naar uit te kijken, en nog veel meer!

Volgende week weet je alles en kun je je meteen aanmelden!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.