Documentaire: Hajo, een Joodse vluchteling

Gepubliceerd op: 11 mei 2023

De Stichting Joods Werkdorp Wieringermeer en het Historisch Genootschap Wieringermeer vertonen op 21 mei de documentaire Hajo, een Joodse vluchteling.

In de documentaire vertelt filmmaker Jacqueline de Bruijn aan de hand van het levensverhaal van Hajo het verhaal van de 1500 Joodse kinderen die na de Kristallnacht alsnog toegang kregen tot Nederland. De kinderen, die zonder hun ouders naar Nederland kwamen, werden opgevangen en ondergebracht in pleeggezinnen. De dan veertienjarige Hajo Meyer (1924-2014) was één van hen.

Hajo Meyer werd opgeleid tot machinebankwerker in het Joods Werkdorp in de Wieringermeer. In 1943 dook hij onder, maar in 1944 opgepakt en naar Auschwitz gedeporteerd. Hij overleefde het vernietigingskamp doordat hij als machinebankwerker werd tewerkgesteld bij het onderhoud van treinwagons.

Carrière bij Philips
Na de oorlog keerde hij terug naar Nederland. Hajo wijdde zich aan een studie theoretische natuurkunde. Na zijn studie trad hij in dienst bij Philips en maakte daar carrière. Hij werd uiteindelijk directeur van het Philips Natuurkundig Laboratorium. Dit onderzoeksinstituut van Philips stond aan de wieg van tal van bekende uitvindingen, zoals de CD-speler.

Hajo Meyer werd na zijn pensioen politiek actief en was tot 2010 onder meer bestuurslid van Een Ander Joods Geluid.

In de documentaire die Jacqueline de Bruijn maakte, gaat hij terug naar de huizen waar hij als vluchtelingenkind woonde en hij herleest de brieven die hij aan zijn ouders schreef.

Locatie: Theaterzaal De Cultuurschuur, Loggersplein 1, 1771 CE Wieringerwerf
Aanvang voorstelling: 14.00 uur, de zaal gaat open om 13.30 uur
Na afloop is er gelegenheid om na te praten met de regisseur en met elkaar.

Van te voren reserveren is vanwege de beperkte ruimte verplicht. Dit kan via email: joodswerkdorpwieringermeer@gmail.com. Het betaalbewijs geldt tevens als entreebewijs.
Kijk voor meer informatie op de website van Joods Werkdorp Wieringermeer.

Ben je niet in de gelegenheid de voorstelling bij te wonen? De documentaire is ook online te zien bij 2Doc van de VPRO.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.