Laatste kans: Einstein en zijn tijd

Een lezing over misschien wel de bekendste wetenschapper van de twintigste eeuw.

Gepubliceerd op: 3 december 2020

Albert Einstein en zijn baanbrekende relativiteitstheorie zijn een product van de bijzondere tijdsgeest aan het begin van de twintigste eeuw, betoogt cultuurhistoricus David Wertheim. In zijn lezing Einstein en zijn tijd op donderdag 14 januari om 20.00 uur plaatst hij de vader van de moderne natuurkunde in zijn tijd, de eerste decennia van de twintigste eeuw, een periode waarin tal van zekerheden op losse schroeven kwamen te staan. En als er dan een wetenschapper opstaat die een ongehoord revolutionaire theorie aan de wereld presenteert, moet de wereld leren hoe daarmee om te gaan.

Wertheim laat zien dat Einstein zich een plaats verwierf als intellectueel van iedereen, en hoe de wetenschap reageerde op Einsteins relativiteitstheorie.

De lezing focust daarnaast op de uit die theorie voortkomende ideologische strijd rond de waarde van het jodendom en van de wetenschap, en is nog altijd actueel, in deze tijd waarin niets meer is zoals we gewend zijn zelfs actueler dan ooit.

De lezing Einstein en zijn tijd vindt plaats via Zoom. Na aanmelding voor de lezing krijg je de inloggegevens per mail toegestuurd.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.