Nieuw boek: Gerber

Gepubliceerd op: 5 januari 2023

Gerber

Friedrich Torberg

Zorgvlied: Van Maaskant Haun, 2022
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789083166148

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen
Oorsponkelijke titel: Der Schüler Gerber

Kurt Gerber is een begaafde student die op het punt staat zijn eindexamen af te leggen. Er is één vak waar hij niet zo goed in is, wiskunde. De heerszuchtige en sadistische professor Kupfer kwelt hem er voortdurend mee. Kupfer geeft niet alleen wiskundeles, maar is ook de klassenleraar en gebruikt elke gelegenheid om de leerlingen te vernederen.

Maar Gerber houdt zich niet alleen bezig met school: het is uit met zijn eerste liefde en zijn vader ligt op sterven. Gerber wil zijn vader niet teleurstellen en gaat de strijd aan met de oppermachtige professor Kupfer.

Voor zijn debuutroman die in 1930 verscheen, putte auteur Friedrich Torberg uit zijn eigen schoolervaringen: In 1927 zakte hij voor zijn eindexamen, wat traumatische sporen achterliet. Een jaar later slaagde hij alsnog, en begon als journalist. Ook stortte hij zich direct ook op het schrijven van Gerber, een boek waarin hij zijn pas doorleefde angsten en gevoelens van zich afschreef.

Friedrich Torberg (1908-1979) was tot 1938 schrijver, criticus en journalist in Wenen en Praag, toen vertrok hij naar Frankrijk om aan de nazi's te ontkomen. Hij werd door de New Yorkse PEN-Club uitgenodigd naar de Verenigde Staten te komen als een van de "tien opmerkelijke Duitse anti-nazischrijvers" (samen met Heinrich Mann, Franz Werfel, Alfred Döblin, Leonhard Frank, Alfred Polgar en anderen). Daar werkte hij als scenarioschrijver in Hollywood en vervolgens voor Time Magazine in New York. In 1951 keerde hij terug naar Wenen, waar hij de rest van zijn leven bleef wonen. Een van Torbergs bekendste werken is Der Schüler Gerber.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.