Joods worden in Nederland

Gepubliceerd op: 13 mei 2021

Joods worden in Nederland

Hannah Nathans

Amsterdam: Amphora Books, 2021
Aantal blz.: 178
ISBN: 9789064461460

Hoe word je Joods in Nederland? Mensen die tot het jodendom zijn overgegaan, voelden dit vaak niet als een vrije keuze, maar als een innerlijke noodzaak. Sommigen hadden zich hun hele leven al Joods gevoeld. Sommigen hadden zich altijd verdwaald of misplaatst gevoeld totdat zij bij het jodendom uitkwamen. Sommigen hadden zich hun hele leven al in jodendom verdiept. Sommigen hadden spirituele ervaringen die hen bij het jodendom brachten. Sommigen wilden hun kinderen Joods kunnen opvoeden. Voor de meerderheid was de overgang tot het jodendom een bevestiging van wat ze al waren, en niet een transformatie naar een andere identiteit. Maar iemand kan zich nog zo Joods voelen, daarmee is hij nog niet formeel Joods. 

In dit boek vertellen twintig mensen hun verhaal hoe hun proces van Joods worden is verlopen, en hoe zij dat hebben beleefd. Velen moesten obstakels en tegenwerking overwinnen om Joods te kunnen worden. Velen ondervonden hulp op hun pad. Velen hadden ontroerende en spirituele ervaringen. Velen vonden uiteindelijk hun bestemming. 

De foto's in het boek werden gemaakt door Saskia Aukema.

Rabbijn Hannah Nathans was geruime tijd werkzaam als docente sociologie en psychologie. Ze studeerde Kabbala met Warren Kenton, en het Joods-spirituele moessar aan het Mussar Institute van Alan Morinis. Nathans studeerde academische vakken aan het Levisson Instituut, de liberale rabbijnenopleiding in Amsterdam en aan de Universiteit van Amsterdam behaalde zij haar Master Hebreeuwse Taal en Cultuur. Zij ontving haar smicha als rabbijn van Aleph Rabbinic Ordination Program. Ze deed haar professional doctorate-onderzoek naar Joods worden in Nederland.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.