Ongewenst

De wereldkampioen wielrennen en zijn joodse coach

Gepubliceerd op: 9 juni 2022

Ongewenst
De wereldkampioen wielrennen en zijn joodse coach

Erik Schaap

Amsterdam: Brave New Books, 2022
Aantal blz.: 175
ISBN: 9789464484328‘Al

"Albert Richter is een hoogbegaafde sprinter, een getalenteerde renner waarvoor de Duitse wielrensport nu al een eeuwige ereplaats naast zijn succesvolle voorgangers moet inruimen." Nog geen twee jaar later probeerde de nationale wielerbond in hetzelfde tijdschrift waarin de bond dit lof had toegezwaaid de wereldkampioen naar de vergetelheid te schrijven: "Zijn naam is voor immer uit onze rijen geschrapt."

Albert Richter en zijn Joodse coach Ernst Berliner waren in ongenade gevallen. De coureur bekocht zijn verzet tegen het Hitler-regime in 1940 met de dood. Zijn wanhopige manager probeerde aan de Sjoa te ontkomen door onder te duiken in Nederland. Gesprekken met tijdgenoten en een lange zoektocht in de archieven geven zicht op de verstoorde levens van twee geroemde, maar desondanks ongewenste sportvrienden.

Erik Schaap (1961) studeerde Journalistiek in Utrecht en Politicologie in Amsterdam. Hij heeft een zeer groot aantal artikelen op zijn naam staan; ze verschenen bij uiteenlopende media waaronder De Tijd, Vrij Nederland, het Noordhollands Dagblad en tal van vakbladen. De onderwerpen variëren van politiek tot popmuziek en van het negentiende-eeuwse socialisme tot de Tweede Wereldoorlog.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.