4 en 5 mei 2021: herdenken en vieren

Gepubliceerd op: 29 april 2021

Noord-Zuid-Oost-West: Op de vlucht

Het drieluik Op de vlucht vertelt het bijzondere verhaal van het Joodse gezin Hein. Door hun overlevingsdrift, alertheid, de hulp van een groep Utrechters en een flinke dosis geluk overleefden zij de Tweede Wereldoorlog. De documentaire maakt duidelijk hoe een oorlog mensen kan beschadigen, maar ook hoe levenskrachtig mensen kunnen zijn.

Tijdens de oorlog gaat Peter als kleine jongen van 4 jaar van adres naar adres en die onzekere en verwarrende periode heeft zijn sporen bij hem nagelaten. Op zijn vijftigste krijgt Peter een zware depressie.
In een gezinsgesprek met hun vader Peter vertellen David, Eva en Ruben over hun jeugd en in hoeverre de gebeurtenissen uit de oorlog ook hun leven heeft beïnvloed.

De driedelige documentaireserie Op de vlucht is onderdeel van het MAX-regioprogramma Noord-Zuid-Oost-West en is op dinsdag 4 mei, woensdag 5 mei en donderdag 6 mei om 18.20 uur te zien op NPO 2.

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar vindt Open Joodse Huizen online plaats. Op 3 en 4 mei 2021 worden er op dertien adressen livestreams uitgezonden.

De adressen bevinden zich in Amsterdam, Boertange, Den Haag, Deventer, Emmen, Hoorn, Nijmegen, Roermond, Schoonhoven, Utrecht en Winterswijk.

Vanaf 3 mei zijn de livestreams te zien op de website van Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet.
In Emmen en Schoonhoven is een gebarentolk aanwezig die de verhalen live zal tolken in Nederlandse gebarentaal.

Bekijk het programma van Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet online.

Naast de steden die op 3 en 4 mei via een livestream hun verhalen delen, worden er vele ander media gepubliceerd rond Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. OJH heeft onder meer een aantal podcasts online gezet.

Vanwege de nog altijd geldende maatregelen rond het coronavirus biedt Theater na de Dam dit jaar een alternatief programma aan. Zo is er een uitzending op NPO1, kun je hoorspelen en podcasts beluisteren en in je eigen huis (korte) films en registraties bekijken.. 

In de speellijst zie je of een voorstelling is geannuleerd, uitgesteld of in een alternatieve vorm beschikbaar is.

Wij maakten een kleine keuze uit het grote aanbod aan voorstellingen in Nederland én daarbuiten. 



Niki Jacobs bezingt al meer dan twintig jaar de Joodse en Jiddisje cultuur in prachtige traditionele liederen. Dit jaar zingt ze zich op 4 mei vanuit De Kleine Komedie zo je huiskamer binnen met de Mauthausen Cyclus van de Griekse componist Mikis Theodorakis. Begeleid door altviool, trompet, cello en accordeon brengt ze een voorstelling die prikkelt, ontroert en inspireert en jou als luisteraar meeneemt op een muzikale reis door de tijd.



Stories of Life Interrupted: the Youth Talks About War is een voorstelling die wordt gespeeld in Kaunas in Litouwen en online wordt gestreamed.
Het idee is simpel: jonge mensen ontmoeten getuigen van de Tweede Wereldoorlog en luisteren naar hun verhalen. Deze bijeenkomsten vormen de inspiratie voor de theatervoorstelling die Litouwse jongeren samen met acteur en regisseur Rokas Bertulis maken.

De spelers treden op in openbare ruimtes en betrekken de inwoners van de stad bij de voorstelling door met hen in gesprek te gaan over de lokale geschiedenis. Wat is de invloed van de geschiedenis op het leven en de samenleving van vandaag?

In Amsterdam Oost zijn de sporen van de Tweede Wereldoorlog onuitwisbaar. Voelbaar in de struikelstenen in de straten waar zoveel mensen zijn gedeporteerd, met het Muiderpoortstation, waarvandaan de treinen vertrokken, als getuige. En in de verhalen uit ARTIS, waar mensen schuilden boven de leeuwen – terwijl aan de andere kant van het hek Duitse soldaten de dieren bewonderden.

Voor Het hol van de leeuw verdiepten jongeren uit Amsterdam Oost zich, onder begeleiding van theatermakers Berith Danse en Isa van Dam, in de geschiedenis van het stadsdeel. De verhalen uit Oost komen samen in een hedendaagse beeldende montage, gespeeld en gemaakt door jongeren van nu. De livestream is te zien op dinsdag 4 mei 19.30 – 21.00 uur op www.plein-theater.nl.

De Tsjechische componist Hans Krása (1899-1944) is een van de componisten die het The Hague String Trio uitvoert op de CD After the Darkness. Justyna Briefjes - viool, Julia Dinerstein - altviool, Miriam Kirby - cello kozen daarvoor werken van tijdens en na de Tweede Wereldoorlog vervolgde en vermoorde Joodse componisten. 
Muziekrecensente Basia Jaworski bespreekt de CD op Basia con Fuoco en geeft daar ook de link naar Spotify waar je de muziek kunt beluisteren.


Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.