En toch willen we liever hier blijven

Over de familie Landau en verders

Gepubliceerd op: 23 februari 2023

En toch willen we liever hier blijven
Over de familie Landau en verders

Tjitte de Vries

Groningen: Palmslag, 2022
Aantal blz.: 314
ISBN: 9789493245662

Het boek En toch willen we liever hier blijven is een familiegeschiedenis van de grootouders van auteur Tjitte de Vries. Het schetst een beeld van de gelukkige, vooroorlogse tijd van de familie Landau in Amsterdam. En van de dappere mensen die hen in oorlogstijd met gevaar voor eigen leven hielpen.

Philip Landau en Sara Lewender waren de Joods-Poolse grootouders van Tjitte de Vries. Ze woonden aan de Plantage Franschelaan in Amsterdam, tegenwoordig de Henri Polaklaan. Tjitte heeft hen nooit gekend. Daarom dook hij in zijn onbekende familiegeschiedenis.

Philip ontmoette Sara in Dantzig en verhuisde met haar naar Lübeck. Broer Abram Landau kwam met zijn vrouw Perel over uit Polen. Beide broers werkten er in de suikerindustrie. Toen het er voor hen niet langer veilig was, vertrokken ze in 1932 naar Amsterdam. 

In de hoofdstad richtten zij de Chocolade en Suikerwerkfabriek Gebr. Landau op, gevestigd op de Nieuwe Herengracht. De broers leverden bonbons en marsepein aan onder meer warenhuis de Bijenkorf en de HEMA. Abram was voorzitter van de Jiddisje culturele arbeidersvereniging An-ski, Philip was er toneelspeler. Sara en Perel hadden een actief sociaal leven en ontvingen thuis vele gasten. 

Persoonlijke documenten

Tijdens de oorlog werkte de dochter van een van de broers als kinderverzorgster in de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg. Zo kon zij meehelpen met het in veiligheid brengen van kinderen die in de schouwburg waren opgesloten. Zij overleefde de oorlog en Tjitte de Vries is haar zoon.

De auteur baseerde zijn familiegeschiedenis op hun persoonlijke documenten: krabbeltjes en ansichtkaarten, maar ook op de brieven uit Westerbork en briefkaarten van broer Benjamin Landau. Benjamin zat opgesloten in het getto van Lodz. Van daaruit berichtte hij over de erbarmelijke omstandigheden en vroeg om hulp. Zijn zoon stemde in met publicatie: "…opdat velen het lezen."

En toch willen we liever hier blijven is verschenen bij Uitgeverij Palmslag in Groningen.
Prijs: 24,95 euro

Tjitte de Vries (Sneek, 1951) studeerde rechten in Groningen. Hij groeide op met een Joodse moeder en gereformeerde vader. Na vier jaar onderzoek naar zijn Joodse familieleden begrijpt hij pas nu dat "…niet het leven het hoogste goed is, maar recht en rechtvaardigheid", een zin die hem bijbleef van zijn rechtenstudie.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.