Eén tekst - drie invalshoeken

Een uniek Talmoedisch debat

Gepubliceerd op: 28 april 2022

Na Pesach weten wij allemaal weer wat de drie zijn: onze voorvaders Avraham, Jitschak en Ja'akov.
Bij Crescas hebben wij nog een selectie van drie - dat doen wij tijdens ons unieke Talmoedische debat Eén tekst - drie invalshoeken. Crescas brengt tijdens dit evenement drie geleerden bij elkaar die ieder op zijn eigen manier één tekst uit de Talmoed belichten: een orthodoxe rabbijn, een hoogleraar en een liberale rabbijn!

Je kunt het evenement live in Amsterdam bijwonen onder het genot van een drankje, of online in het comfort van je eigen huis.

Wie zijn deze drie geleerden en welke tekst gaan ze belichten? Kijk snel hier! Op deze pagina kun je ook direct inschrijven voor het 'live' evenement én om online erbij aanwezig te zijn.

Afgelopen jaar, Op 30 mei 2021 heeft Crescas het evenement Eén tekst - drie invalshoeken via Zoom georganiseerd en opgenomen.

Hoogleraar Hebreeuws en Joodse studies Irene Zwiep en de rabbijnen Joram Rookmaaker (liberaal) en Wim van Dijk (orthodox) ontmoetten elkaar voor een uniek debat over een tekst uit de Talmoed.

De tekst waarover het illustere drietal zich bogen is kort: "Zij is niet in de hemel" (waarbij met 'zij' de Tora wordt bedoeld). Voor wie al thuis is in de Talmoed: je vindt deze woorden in het traktaat Bava Metzia 59a-b. De tekst is hieronder te downloaden.

Ieder van de geleerden bekeek de tekst vanuit de eigen invalshoek en Leo Mock leidde het debat in goede banen. Hieronder kun je de opname van het evenement van afgelopen jaar zien.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.