Kort nieuws van overal

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten

Gepubliceerd op: 31 maart 2022

In de moderne op productie gerichte maatschappij valt het voor Joodse boeren niet mee een sjmieta-jaar in acht te nemen - de traditie om eens in de zeven jaar het land braak te laten liggen zodat boeren en de grond tot rust kunnen komen. Hoe doe je dat als de economische belangen zo dwingend zijn? Volgens William en Malya Levin kunnen Joodse boeren op zijn minst de geest van de traditie volgen. Hoe? Dat lees je in Jewish Farmers Try to Fit Shmita Practices into the Modern World.

Er was een tijd dat koffiebonen beschouwd werden als peulvruchten (kitniot) en daarom volgens de Asjkenazische traditie verboden met Pesach. Amerikaanse kruideniers met een grote Joodse klantenkring stopten de koffie weg tot na het 8 dagen durende verbod op kleinkorrelige levensmiddelen. In de jaren '20 kwam daar verandering in - die interessante geschiedenis van koffie en Pesach in Amerika lees je dank zij My Jewish Learning in How Coffee Became Kosher for Passover.

It’s not your grandparents’ Poland anymore. Or is it? luit de kop boven een lang, persoonlijk verhaal in The Forward, geschreven door documentairemaker Menachem Daum. Hij kreeg heimwee naar een plaats waar hij nooit was geweest en naar een tijd die niet meer bestond. Een "Poolse Jood" zijn werd een belangrijk deel van zijn identiteit, maar wie (of wat) is eigenlijk een 'echte Pool'?

Milieu-activist Noam Bedein, oprichter van het Dead Sea Revival Project, heeft 100 foto's geselecteerd over de verdwijnende schoonheid van de Dode Zee die vanaf 22 maart, World Water Day, als NFTs (non-fungible tokens) een maand lang geveild zullen worden. De veiling eindigt op 22 april, Earth Day.  De veiling vindt plaats onder auspiciën van het nog te bouwen Dead Sea Museum in Arad. Lees op NoCamels Museum Launches Dead Sea NFT Photo Collection on World Water Day.

Iedereen kan meebieden op de foto's. Je kunt ze bekijken (aanrader!!!) op DeadSeaMuseum.
Het Dead Sea Museum is nu nog een virtueel museum dat de Dode Zee door middel van architectuur en kunst vertegenwoordigt en zo de aandacht vestigt op de ecologische crisis waarin het laagst gelegen meer ter wereld zich bevindt.

De oorlog in Oekraïene heeft nu al grote gevolgen voor allerlei levensmiddelen waarvoor de grondstoffen in dat land worden verbouwd. We moeten hopen dat de matzes die we dit jaar voor Pesach nodig hebben al lang voor de oorlog waren geproduceerd, maar in Amerika dreigt schaarste, lezen we in The Forard in War in Ukraine puts a crunch on matzah prices.

In 2011 wijdde onze docent rabbinica Leo Mock een column aan 'het brood van ellende': Tussen Amsterdam en Rechovot.

De kap die acteur Wil Smith tijdens de uitreiking van de Academy Awards uitdeelde aan comedian/presentator Chris Rock echoot nog flink na, maar er waren, zoals elk jaar, ook de nodige 'Joodse' momenten die het verdienen genoemd te worden. JTA zocht ze uit en schreef erover in Oscars 2022: the most memorable Jewish moments

Wijnliefhebbers en -kenners weten dat rode wijn soms een vleugje vanillesmaak heeft, doorgaans omdat de wijn in eikenhouten vaten gerijpt is. Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv en de Israel Antiquities Authority hebben restjes van deze kostbare exotische specerij aangetroffen op wijnkruiken die werden opgegraven in het City of David National Park in Jeruzalem. Lees in Jerusalem Post hoe de vanille daarin terechtgekomen moet zijn: Jerusalem elite enjoyed wine with touches of vanilla in Kingdom of Judah.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.