Stichting Judaica Zwolle zoekt!

Gepubliceerd op: 10 juni 2021

Crescas ontving een bijna-noodkreet van de Stichting Judaïca Zwolle. 

In 1987 is de Stichting Judaica Zwolle opgericht met als doelstelling het verspreiden van kennis over de Joodse godsdienst, geschiedenis, taal en cultuur.

De stichting verricht haar activiteiten in de fraaie synagoge van Zwolle. Zij verzorgt cursussen en lezingen, geeft een bulletin uit, heeft een bibliotheek, verzorgt een permanente tentoonstelling in de synagoge en houdt er de website Stichting Judaica Zwolle op na. Daarnaast is er ruimte voor nieuwe initiatieven die binnen de doelstelling passen.

Door de coronacrisis is de stichting, na een bloeiend bestaan van 34 jaar, in zwaar weer gekomen. Nu de beperkende maatregelen langzaam maar zeker worden opgeheven, wordt aan een doorstart gewerkt om de werkzaamheden weer nieuw leven in te blazen.
Daarvoor is het wel nodig dat er nieuwe aanwas komt onder de vrijwilligers en in het bestuur. Het bestuur bestaat momenteel uit een secretaris en een penningmeester en er is een beoogd voorzitter.
Om de doorstart te laten slagen is echter meer inzet nodig, zodat het werk voor iedereen behapbaar is.

Veel vrijwilligers en oud-bestuursleden hebben de ervaring dat betrokkenheid bij de Stichting Judaica in de persoonlijke sfeer veel kan opleveren, ook als je niet tot de Joodse gemeenschap behoort. Je ontmoet interessante mensen en door mee te werken aan de activiteiten van de stichting kan bovendien je betrokkenheid bij de synagoge worden vergroot.

Je inzetten voor de Stichting Judaica hoeft niet veel tijd te kosten. Je kunt activiteiten verrichten die passen bij je interesse en beschikbaarheid: gastvrouw of gastheer zijn tijdens cursusavonden, redactioneel werk, administratieve werkzaamheden, bibliotheekbeheer, docenten en sprekers uitnodigen en begeleiden, of wat er verder op je pad komt als vrijwilliger en/of bestuurslid. Er wordt niet al te vaak vergaderd, want veel zaken kunnen via de mail worden afgehandeld. Ook hoef je niet uit Zwolle te komen om mee te doen. Door de goede verbindingen via trein en snelwegen is Zwolle vanuit grote delen van het land gemakkelijk te bereiken. Cursisten, vrijwilligers en bestuursleden komen uit de wijde omgeving.

Als je er na bovenstaande informatie wel zin in hebt, kun je via het mailadres secretariaat@judaica-zwolle.nl je belangstelling kenbaar maken bij Wim Nevel.
Het zou leuk zijn als je in je mail iets over jezelf wilt vertellen. Dan neemt Wim contact met je op om vragen te beantwoorden, meer informatie te geven en/of je bij de stichting te introduceren.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.