Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends waarvoor je in deze coronatijd het huis niet uit hoeft

Gepubliceerd op: 6 januari 2022

De Joodse bruiloft - Isaak Ljvovitsj Asjknazi (1856 - 1902). 

Vorig jaar moest de in Synagoge Groningen geplande Dag van het Jodendom, een initiatief van de Nederlandse bisschoppen, vanwege de toen geldende coronamaatregelen worden afgelast. Deze keer is gekozen voor een online versie.
Tijdens de Dag van het Jodendom 2022 op zondag 9 januari staat de kunst in het jodendom en christendom centraal. 

Deelname is gratis, aanmelden vooraf is verplicht. Na aanmelding op l.winter@bisdomgl.nl ontvang je de link naar de Zoom-meeting en het wachtwoord.

Lees meer over het programma op Jonet in Groningse dag van het jodendom, lezingen - via Zoom.

Op de begraafplaats van Rehovot bevindt zich een grafsteen die anders is dan alle andere stenen in de omgeving. De inscriptie is ... een recept! Om precies te zijn het recept voor notenrolletjes, gemaakt van zacht cakedeeg met een zoete vulling van jam en pecannoten.
Op Gastro Obscura lees je meer over Ida's Nut Roll Gravestone. En nu is er ook de podcast Grandma Ida’s Nut Rolls Gravestone.

In de jaren dertig van de vorige eeuw vroeg het YIVO in Vilnius Joodse jongeren tussen 13 en 21 jaar voor een schrijfwedstrijd autobiografische, in het Jiddisj geschreven verhalen in te zenden. Honderden verhalen kwamen binnen, maar tot een prijsuitreiking kwam het niet: op 1 september 1939 viel Duitsland Polen binnen.

Dankzij de veertig leden van de 'Paper Brigade' werd voorkomen dat de nazi's de complete YIVO bibliotheek konden confisqueren. Zo werden ook de verhalen van de jongeren behoed voor de vergetelheid.
De New Yorkse cartoonist Ken Krimstein heeft zes verhalen gekozen voor zijn boek When I Grow Up: The Lost Autobiographies of Six Yiddish Teenagers. Hij verbeeldt de teksten in tekeningen met slecht twee kleuren. "Ik leerde de schrijvers kennen uit hun eigen verhalen en heb op basis daarvan kleine biografietjes gemaakt", vertelt hij.

Lees verder op The Jewish News of Northern California meer over dit bijzondere boek.


IZZY Stream Israel heeft een nieuwe serie toegevoegd: One On One, over Motti, een 28-jarige privéleraar die tieners bijstaat als ze moeite hebben met hun huiswerk en vragen om begeleiding, een luisterend oor en hulp bij zowel studie als leven. Terwijl Motti, gespeeld door Tomer Kapon, zijn leerlingen met hun problemen probeert te helpen, stort zijn eigen leven in als zijn moeder omkomt bij een auto-ongeluk. 

De eerste aflevering is gratis te bekijken, voor de rest moet je je abonneren op IZZY.  Lidmaatschap van IZZY begint al vanaf € 5,- per maand. Bovendien krijgt iedereen die zich inschrijft een wekelijkse nieuwsbrief met gepersonifieerde kijktips.
Op de Facebookpagina van IZZY vind je altijd de laatste nieuwtjes, en ook met enige regelmaat een speciale abonnementsaanbieding!

Type:
film
Wie:
IZZY Stream Israel
Waar:
online
Wanneer:
woensdag 5 januari 2022

De Grote Denkers Leesclub, een project van het Amsterdamse debatcentrum de Balie, bestaat vijf jaar, en dat heugelijke feit wordt gevierd met een speciale, vierdelige editie van de Grote Denkers leesclub. De eerste aflevering is gewijd aan Andreas Burnier (1931-2002), schrijver, criminoloog, een van de eerste vrouwelijke hoogleraren van Nederland en mede-oprichter van Crescas).

De gratis livestream is te bekijken op deze programmapagina en verschijnt 5 minuten voor de start van het programma.

Voor deze leesclub lezen we Een tevreden lach. Als je een ticket hebt gekocht sturen we je per mail een pdf met de tekst.

Type:
debat
Wie:
De Balie
Waar:
online
Wanneer:
donderdag 13 januari 2022
Tijd:
19.30 uur

De Stichting Joods Erfgoed Den Haag is op zoek naar mensen die in de naoorlogse jaren in Den Haag hebben gewoond. Aanleiding is een brief die het bestuur van de SJEDH eind 2019 ontving van de in de VS wonende Eli Schaap. Hij is in het bezit van ruim vijf uur gedigitaliseerd filmmateriaal waarin het Joodse leven in Den Haag zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog is vastgelegd. De volledige zoekvraag van het bestuur, bij monde van Menno van der Reis, kun je lezen in de bijgaande pdf.

SJEDH

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.