Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends waarvoor je in coronatijd niet per sé op pad moet

Gepubliceerd op: 11 november 2021

De In Galicië geboren kunstschilder, juwelier, graveur en boekillustrator Ilya Schor (1904-1961) is een van de grondleggers en meest bekende vertegenwoordigers van de 'Joodse stijl' in de Amerikaanse kunst. Zijn werken bevinden zich in de collecties van het Metropolitan Museum of Art (New York), de Great Synagogue (Jeruzalem), het Australian Museum (Sydney) en in verschillende privémusea over de hele wereld. Lees meer over Schor in het artikel The fate of a Jewish artist: from Galicia to the USA with love and pain.

Sjier Chadasj, het koor van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, geeft op 21 november 2021 een live concert in Amsterdam met de mooiste sjoelmelodieën. Het koor staat onder leiding van Marcela Obermeister-Sasha. Jo van Beusekom heeft de muzikale leiding en bariton Oz Sasha treedt op.
Reserveren via [email protected] en door overmaking van de toegangsprijs (zie afbeelding voor verdere details)

Type:
muziek
Wie:
Sjier Chadasj
Waar:
LJG Amsterdam
Wanneer:
zondag 21 november 2021
Tijd:
15.00 uur

Een feest van licht: Chanoeka
Veel religies en culturen vieren in de donkerste dagen van het jaar feesten die verband houden met licht. In de Joodse traditie is dat Chanoeka, een feest dat herinnert aan de opstand van de Joden tegen hun Griekse onderdrukkers, meer dan tweeduizend jaar geleden. 

Een beetje olie, genoeg om één dag licht te geven, bleef toen acht dagen lang branden. Om dat wonder te herdenken steken Joden zowel thuis als in de synagoge acht dagen lang een volgend lichtje van de Chanoekalamp of chanoekia aan.

Een feest van licht: Chanoeka is tot 9 januari 2022 te zien in het Kunstkabinet van het Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1 in Amsterdam.

NHM VERTELT - ELLEN SANTEN

"Als het over de oorlog ging, had ik altijd het gevoel, dat is het verhaal van mijn vader en ik realiseerde me later dat het ook mijn verhaal is."
 
Ellen Santen werd in 1940 geboren als dochter van de Joodse Sal Santen en de niet-Joodse Bep Blaauw. In de oorlog werd de vader van Ellen tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos. Op 14 november 2021 zal zij in het Joods Historisch Museum vertellen over het gezin waarin zij opgroeide, over hoe de oorlog doorwerkte in haar leven en de zoektocht naar de geschiedenis van haar Joodse familie. 

Ellen Santen spreekt naar aanleiding van het project Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos. Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941-1944.

Let op: Voor het bijwonen van dit evenement is een coronatoegangsbewijs (QR-code) nodig!

Van 2 september 2021 tot en met 9 januari 2022 besteedt het Amsterdamse Bos aandacht aan een pijnlijk, confronterend en grotendeels onbekend onderdeel uit zijn geschiedenis: de werkkampen voor Joden in de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van persoonlijke verhalen van Joodse mannen die in de werkkampen werkten, getuigenissen van nabestaanden en objecten wordt het verhaal over het Bos, Schiphol-Oost en Amsterdam verteld. De expositie toont onbekend historisch materiaal en recent onderzoek van werkkampen-onderzoeker Lion Tokkie, samengesteld met curator Esther Göbel en het Bos, in samenwerking met Stichting De Terugkeer en het Joods Historisch Museum.

De tentoonstelling Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos. Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941-1944 is nog tot en 3 april 2022 te zien in De Boswinkel, Bosbaanweg 5, Amstelveen.

Type:
lezing
Wie:
Nationaal Holocaust Museum
Waar:
Auditorium Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam
Wanneer:
zondag 14 november 2021
Tijd:
12.00 uur

Jewish Jazz - Een concert met een verhaal

Zangeres Mirjam van Dam vertelt met haar band het verhaal van de evolutie van jazz en de invloed van Joodse componisten en muzikanten op dit muziekgenre. Wie kent hun namen niet: George Gershwin, Irving Berlin, Benny Goodman, Artie Shaw, Sophie Tucker: wereldberoemde componisten, schrijvers en artiesten, die ooit als arme Joodse vluchtelingen in New York aankwamen om daar een nieuw leven te beginnen. Ze kwamen tot bloei in samenwerking met zwarte musici, brachten jazzmuziek tot bloei in een tijd dat dit niet vanzelfsprekend was, maakten Broadway en Hollywood groot. en zetten de Amerikaanse entertainmentbusiness op de kaart.

Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastische muziek. Mirjam en haar musici laten bekende en minder bekende jazzstandards horen en vertellen de verhalen over de invloed van Oost-Europese klezmer, Joodse religieuze muziek en de overlapping met zwarte muziek.

Toegangskaarten zijn uitsluitend online te verkrijgen.

Voor dit concert is een geldig coronatoegangsbewijs nodig!

Type:
muziek
Wie:
Synagoge Delft
Waar:
Koornmarkt 12, Delft
Wanneer:
zondag 21 november 2021
Tijd:
15.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.