The Blessing and the Curse

The Jewish People and Their Books in the Twentieth Century

Gepubliceerd op: 28 januari 2021

The Blessing and the Curse
The Jewish People and Their Books in the Twentieth Century

Adam Kirsch

New York: W.W. Norton & Co, 2020
Aantal blz.: 304
ISBN: 9780393652406

Ook als e-book verkrijgbaar

Na The People and the Books 18 Classics of Jewish Literature (2016), waarin dichter en literatuurcriticus Adam Kirsch meer dan 2.500 jaar Joodse literaire geschiedenis onder de loep neemt, richt hij zich nu op de moderne Joodse literatuur. Hij begint zijn relaas met de massale emigratie van Oost-Europese Joden, en komt via de Sjoa bij de stichting van de staat Israël - de grote gebeurtenissen die het Joodse leven van de twintigste eeuw transformeerden. In de romans, gedichten, memoires en toneelstukken van Joodse auteurs worden al die nieuwe ervaringen en belevenissen weerspiegeld.

Kirsch kiest vier thema's die voor de Joodse literatuur en cultuur van de twintigste eeuw vormend zijn geweest: Europa, Amerika, Israël en de verwoede pogingen om het jodendom als een moderne religie te presenteren. Aan de hand van het het werk van uiteenlopende schrijvers als Franz Kafka, Philip Roth, Elie Wiesel, Tony Kushner, Hannah Arendt en Judith Plaskow laat hij zien dat literatuur een nieuwe manier is om te exploreren wat het betekent om Joods te zijn in de wereld van vandaag.
Voor zijn betoog gebruikt hij boeken die bij velen bekend zijn, zet ze naast minder bekend literair werk en zoekt telkens weer hoe schrijvers hun roots en identiteit weten te verweven in hun werk - de een doet dat weer zichtbaarder dan de ander.

Kirsch voorziet elk van de besproken boeken van een degelijke samenvatting en de maatschappelijke en/of historische context maar onthoudt zich van een oordeel. De essays in The Blessing and the Curse vormen in feite een leeslijst voor wie wil weten wat je moet lezen om een idee te krijgen van de Joodse literatuur van de laatste honderd jaar.
Met 304 bladzijden voor ruim dertig standaardwerken is dit zeker een mooi begin.


Adam Kirsch (1976) is een Amerikaane literatuurcriticus, schrijver en dichter. Hij is verbonden aan het Center for American Studies van Columbia University in New York en heeft gedoceerd bij het YIVO.Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.