Kunst en cultuur

Cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 4 augustus 2022

Old Couple - 1994, een doek van Hilda Goldwag (1912-2008).

Hilda Goldwag was een kunstenares uit Glasgow, geboren in een Joods gezin in Oostenrijk. Ze ontsnapte in 1939 aan de nazi's, maar verloor leden van haar familie in de Sjoa. Die zaten vast in Oostenrijk en probeerden zes maanden te laat het land te verlaten.

Deborah Haase, curator van het Scottish Jewish Archives Centre gaf op 14 mei 2020 voor de Virtual Jewish Art Club van de Schotse Raad van Joodse Gemeenschappen een presentatie over leven en werk van Hilda Goldwag.

The Life of Hilda Goldwag

De in Wenen wonende Britse journalist Mark Brownlow is fan van de tv-serie Vienna Blood. Na het zien van de tweede reeks (drie afleveringen op speelfilmlengte), besloot hij in Wenen op zoek te gaan naar de plekken waar de gebeurtenissen van beide series zich afspelen. Op zijn blog Visiting Vienna staat een verslag met foto's.


De stichting Ter Navolging Tiel, richt zich op het behoud en dagelijkse beheer van de rijksmonumenten Ter Navolging (1786), waaronder de Joodse Begraafplaats (1827) in Tiel.
De laatste is een van de parels in zijn soort in de regio met een fraai, van ornamenten voorzien metaheerhuisje.

Op zondag 14 augustus is er Open Huis van 14 tot 16 uur op de Joodse begraafplaats in Tiel.

Wat er te zien en te doen is:
- Bet Olam met ruim 240 matseiwot, waaronder gietijzeren graftekens. In de verschillende vormen ervan komt de ontwikkeling van de grafmonumenten op Joodse begraafplaatsen goed in beeld.
- Informatie op panelen (in het metaheerhuisje en buiten) en aan de hand van objecten over het jodendom en Joods begraven. Daarbij worden objecten uit Tiel uit de achttiende en negentiende eeuw getoond, zoals een kist en nappen, emmers voor de tahara, een meetstol, een draagbaar en een lezenaar uit 1837.
In een vitrine met krantenknipsels, foto’s en dergelijke wordt het verhaal van Joods Tiel verteld.
Ook Tiel en de Sjoa komen aan de orde.
De geschiedenis wordt in beeld gebracht in een vooral aan Tiel gerelateerde tijdlijn - de eerste Joodse inwoners van Tiel arriveerden in de vijftiende eeuw.
Tijdens de rondleidingen wordt bij meerdere matseiwot ‘het verhaal achter het graf’ verteld.

In Synagoge Groningen opent op 5 augustus de tentoonstelling Impressies van Israël, van ultraorthodox jodendom tot adembenemende landschappen

Beeldend kunstenaar Peter Wortel geeft in woord en beeld een artistieke indruk van het land Israël en de Joodse cultuur. Bijzonder is dat de impressies zijn ontstaan tijdens een reis door Israël van Peter Wortel met zijn blinde zoon Jaap.

Type:
tentoonstelling
Wie:
Synagoge Groningen
Waar:
Folkingestraat
Wanneer:
vrijdag 5 augustus 2022 - zondag 9 oktober 2022
Tijd:
di t/m vrij en zo 13.00-17.00 extra openstelling van juli t/m september: do en vrij 10.30-17.00

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.