Uit de ketenen los

Lezing Ronit Palache over breken met een religieuze gemeenschap

Gepubliceerd op: 23 mei 2024

Schrijver en columnist Ronit Palache houdt een lezing over het zich losmaken uit religieuze gemeenschappen.

Sinds 2021 werkt Ronit Palache aan een promotieonderzoek over religieverlaters van Joodse, christelijke en islamitische signatuur. In november 2022 maakte ze hierover samen met Lale Gül de podcastserie Van God Los.

Ronit komt zelf uit een Sefardisch-Joodse familie. Ze organiseerde in 2015 een druk bezocht en veelbesproken symposium over de banvloek uit 1656 van de Portugees-Israëlitische gemeente tegen Spinoza en de weigering hem te rehabiliteren. Over de Joodse identiteit schreef ze in 2016 het boek Ontroerende Onzin, de joodse identiteit in het Nederland van nu.

Je losmaken van een (streng) religieuze gemeenschap heeft vergaande gevolgen. Het proces blijkt ingewikkeld en vaak ook pijnlijk. Breken met de traditie veroorzaakt dikwijls een verstoring van de familiebanden en ook van andere relaties. Dat kan tot een gevoel van eenzaamheid leiden.

Op de website van Crescas kun je je nu al aanmelden voor deze lezing op donderdag 20 juni. De entree bedraagt 17,50 euro.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.