Bijzondere vondst in de Joodse buurt Groningen

Het verhaal achter twee verroeste fietsen op zolder

Gepubliceerd op: 15 juni 2023

Bij de renovatie van een woning aan de Folkingestraat in Groningen is een bijzondere vondst gedaan. Achter plaatmateriaal op zolder zijn twee verroeste fietsen gevonden. Die waren bijna zeker eigendom van een Joods echtpaar.

In een reportage van de regionale omroep RTV Noord vertelt directeur Geert Volders van Synagoge Groningen, eveneens gelegen aan de Folkingestraat, dat de fietsen het bezit waren van het echtpaar Van Zanten.

Heiman van Zanten en Marieke van Zanten-Bamberg woonden tijdens de Duitse bezetting in het hart van de Joodse buurt in Groningen, op de Folkingestraat 18a. Beiden hebben de oorlog niet overleefd. Via doorgangskamp Westerbork zijn Heiman en Marieke in 1943 vermoord in vernietigingskamp Sobibor.

Op zolder verstopt
Volders vermoedde dat het echtpaar de fietsen verstopte om te voorkomen dat ze door de Duitse bezetter in beslag zouden worden genomen. "We wilden weten of die hypothese houdbaar is", zegt hij. "Als de fietsen bijvoorbeeld uit de jaren vijftig of zestig van de vorige eeuw zouden stammen, zou het verhaal niet kloppen."

Daarom werd de hulp ingeschakeld van Jos Rietveld uit Groningen, deskundige op het gebied van oude fietsen. Hij is gespecialiseerd in rijwielen die door de Groningse fabrikanten zijn gemaakt, zoals Fongers. "De fietsen waren half gedemonteerd om ze te kunnen opbergen", zegt Rietveld. "De naaf van een achterwiel was van het merk Torpedo en er stond het jaartal 1928 op. Daaruit maak ik op dat het rijwielen van voor de oorlog zijn."

Het gebeurt bijna nooit dat zo’n vondst nu nog aan het daglicht komt, dat maakt het extra bijzonder. De twee fietsen zijn gedoneerd aan Synagoge Groningen. Het is nog niet bekend of de vondst wordt opgenomen in de expositie.

Lees het hele verhaal op de website van RTV Noord.

Beeld: Stichting Stolpersteine Groningen

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.