Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws

Gepubliceerd op: 25 februari 2021

Achteruitkijkspiegels
Essays over het verleden in het heden

Ben van der Velden

Amsterdam: Athenaeum, 2021
Aantal blz.: 224
ISBN: 9789025312695

Ook als e-book verkrijgbaar

Wat is het verband tussen een Franse communist, Bolkestein, W.F. Hermans, een oplichter uit de Tweede Wereldoorlog en de verdedigster van een Italiaanse terrorist? Dat gaat schuil in herinneringen.
Ben van der Velden reisde als redacteur voor NRC tientallen jaren door Europa en woonde in Italië, België en Frankrijk, en nu in Zuid-Duitsland. Overal leerde hij politici, werklozen, schrijvers, boeren en diplomaten kennen. In de dagelijkse actualiteit ziet hij steeds vaker eerdere ervaringen in zijn achteruitkijkspiegel opduiken. Zo ontdekte hij een relatie tussen een recente uitspraak van Thierry Baudet, een ontmoeting in Parijs van vijftig jaar geleden en een neofascistische bijeenkomst in Turijn.

Wie zijn geschiedenis niet kent, kent het heden niet.

Ben van der Velden (1942) was zeven jaar lang EU-correspondent van NRC. Voordat hij naar Baden (D) verhuisde, woonde hij in Nederland, Italië, België en Frankrijk. Eerder verschenen van zijn hand De Rijn (2015) en Eerlijke bedriegers (2017).

Oorlogsvader
Een herinnering

Catherine Keyl

Meppel: Just Publishers, 2021
Aantal blz.: 160
ISBN: 9789089758392

Als Catherine Keyl tijdens een barbecue bij een spelletje Triviant ontdekt dat geen van de aanwezige jongeren weet wat of wie ‘een nazi’ is, is ze verbijsterd. Nazi’s en alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken had, tekenden haar jeugd. Haar vader had in concentratiekamp Sachsenhausen gezeten. Hij overleefde, maar liep een zwaar trauma op. Hij was daarna altijd en eeuwig bezig met de oorlog. Op de meest ongelegen momenten werd zijn gezin geconfronteerd met zijn kampverhalen vol gruwelijke details, en dan het liefst tijdens verjaarspartijen als de kamer vol visite zat.

Haar Joodse opa, oma en andere familieleden draafden gehoorzaam op toen ze werden opgeroepen om naar een werkkamp te vertrekken. Van daaruit kregen ze een enkele reis naar de vernietigingskampen, de gaskamer in. "Als zij goed waren voorgelicht, was dat niet gebeurd", vindt Catherine. Zij beschouwt het daarom als haar grote plicht via de televisie mensen voor te lichten. Ondertussen duikt zij, na dat gesprek met de onwetende jongeren, in haar jeugd. Hoe was het om op te groeien in naoorlogs Den Haag, maar ook: wat bezielde haar vader om zijn gezin zo in zijn leed mee te trekken? Ze ontdekt opzienbarende dingen. Haar vader zat in het verzet, hij werd helemaal niet als Jood opgepakt, want hij had een vals persoonsbewijs. En: haar vader was een held. Waarom heeft hij die dingen nooit aan iemand verteld?

In een aangrijpende terugblik haalt Catherine Keyl niet alleen haar jeugd op en vertelt ze over haar zoektocht naar de emoties van haar vader, maar ze vertelt de lezer ook veel ins en outs over haar werk bij de verschillende omroepen. Werk dat altijd doorgaat. Op het moment dat haar vader op sterven lag, moest ze glimlachend haar gasten in de studio verwelkomen: "Wat ben ik blij dat u bent gekomen." The show must go on. In de stijl van haar heldhaftige vader. 

Presentator, documentairemaker, columnist en journalist Catherine Keyl (1946) maakt al vele jaren succesvolle programma’s, zoals Hier en Nu en AVRO’s Televizier, De 5 Uur Show, de dagelijkse show Catherine voor RTL4 waarmee zij zes jaar lang dagelijks een miljoen kijkers aan zich bond, en voor de EO Catherine zoekt God.

Je mag wel bang zijn, maar niet laf
De enerverende en noodlottige geschiedenis van de familie Bakker

Toni Boumans

Amsterdam: Balans, 2021
Aantal blz.: 304
ISBN: 9789463821179

Eind negentiende eeuw besluit Popke Bakker, zoon van de kastelein van herberg De Drie Zwaantjes in Langweer, met zijn vrouw Dieuwke en hun negen kinderen – het zouden er uiteindelijk vijftien worden – een garen-en-bandwinkel te beginnen in Buitenpost. De zaak wordt al gauw een begrip. In de jaren die volgen groeit P.S. Bakker uit tot een bekend modehuis in het noorden, met filialen in Leeuwarden en Groningen. De streng gereformeerde Bakkers zijn ook bestuurlijk en politiek actief.

Van de kleinkinderen van Popke en Dieuwke zijn er enkelen homoseksueel, een geaardheid die ze vanuit hun gereformeerde achtergrond proberen niet te tonen. Couturier Sjoerd, zijn broers Albert, Popke en Dirk, en hun neef, uitgever Bert Bakker, spelen een prominente rol in het artistieke milieu van de late jaren dertig in Amsterdam. Na de inval van de Duitsers komen zij in verzet. Uiteindelijk zal Sjoerd, die de politie-uniformen maakte voor de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943, met zijn verzetskameraden worden geëxecuteerd. Ook andere Bakkers wacht een dramatisch lot.

Het is voor het eerst dat hun nazaten zich lieten interviewen over hun voorouders. Toni Boumans kreeg ook toegang tot veel persoonlijke documenten. Een onvergetelijk verhaal van een uitzonderlijke familie met een bewonderenswaardig moreel kompas.

Toni Boumans (1944) werkte jarenlang bij de VARA als radio- en tv-journaliste, onder meer voor het programma Zembla. Samen met twee andere auteurs schreef ze Herinneringen aan Srebrenica. Daarnaast maakte ze bekroonde documentaires over kunstenaar en verzetsman Willem Arondéus en over de vrouw wier biografie ze ook schreef, Frieda Belinfante.

Voor je agenda alvast!

Nieuwsberichten uit boekenland

  • Onlangs is het Literair Afhaalloket online gekomen, een webstek ten behoeve van de lezers die klant zijn van de lokale boekhandel. Op video vertellen schrijvers over hun recent verschenen boek. Ben van der Velden vertelt over zijn vorige bij Athenaeum verschenen boek Achteruitkijkspiegels - Essays over het verleden in het heden, dat deze week ook in de Crescas nieuwsbrief vermeld wordt.
  • OP het literaire weblog Tzum geeft redacteur Coen Peppelenbos in de column Thierry Baudet wil kinderboeken met echte helden zijn mening, en die liegt er niet om.
  • Uitgeverij Verbum biedt bij een aantal uitgaven zogenaamde side-boekjes, die je kosteloos kunt downloaden. Let op: de link brengt je naar de startpagina, scroll omlaag voor de side-boekjes.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.