Vertelconcert: De Rechtvaardigen

Gepubliceerd op: 19 oktober 2023

Op 21 oktober is in de Hillegondakerk in Rotterdam het vertelconcert De rechtvaardigen te zien. Auteur Jan Brokken draagt in dit muziek- en tekstprogramma twee verhalen voor uit zijn gelijknamige bestseller.

De verhalen van Jan Brokken worden muzikaal omlijst door Lidy Brijdorp (cello) en Tobias Borsboom (piano). Zij voeren werken uit van Sjostakovitsj, Henriëtte Bosmans, Maurice Ravel, Max Bruch, Ernest Bloch en Franz Schubert.

De rechtvaardigen behandelt twee verhalen. Het ene verhaal gaat over Jan Zwartendijk, de Nederlandse consul in Litouwen, die er gedurende de Tweede Wereldoorlog als Nederlands diplomaat in slaagde grote aantallen Joden een visum voor Curaçao te verstrekken, waarmee hij duizenden Joden het leven heeft gered. Het andere verhaal gaat over de geredde Joodse vluchtelingen Leo en Bella Adler. Het zijn twee aangrijpende verhalen over een van de grootste reddingsoperaties uit de Tweede Wereldoorlog.

Jan Zwartendijk (1896-1976) woonde in de Oranjelaan in Rotterdam-Kralingen en is begraven op de begraafplaats Hillegersberg bij de Hillegondakerk.

Eerder dit jaar kende het kabinet Jan Zwartendijk postuum de hoogste onderscheiding toe voor dappere daden verricht buiten de strijd: de gouden Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Deze onderscheiding is voor het laatst uitgereikt in 1964.

Locatie: Hillegondakerk, Kerkstraat 43, 3054 NB Rotterdam
Entree: voorverkoop 21 euro, aan de zaal 24 euro (inclusief consumptie).
Voor jongeren tot en met 25 jaar is de toegang gratis.
Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Podiumplein.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.