Het ravijn

Een foto, een gezin en de verborgen werkelijkheid van de Holocaust

Gepubliceerd op: 6 mei 2021

Het ravijn
Een foto, een gezin en de verborgen werkelijkheid van de Holocaust

Wendy Lower

Utrecht: Spectrum, 2021
Aantal blz.: 304
ISBN: 9789000372775
Vertaald door: George Pape
Oorsponkelijke titel: The Ravine: A Family, a Photograph, a Holocaust Massacre Revealed (Houghton Mifflin Harcourt, 2021)

In 2009 kreeg historicus Wendy Lower een gruwelijke foto onder ogen. De foto toont de laatste momenten van een Joods gezin en hun Oekraïense schutters aan de rand van een ravijn. Hoewel de Sjoa uitgebreid is gedocumenteerd, is dit soort foto’s zeldzaam; deze gruweldaden werden door het naziregime vakkundig buiten beeld gehouden. Het is voor Lower het begin van een zoektocht naar de oorsprong en betekenis van dit hartverscheurende beeld.

Lower achterhaalt de details van die dag in Miropol, over de familie, de moordenaars en zelfs de fotograaf, en onthult zo de netwerken van medeplichtigheid  die de Sjoa mogelijk maakten.
Het ravijn is het resultaat van deze grondige zoektocht en geeft nieuwe, belangrijke inzichten over nazimisdaden en de positie van Joodse gezinnen tijdens de Sjoa.


Wendy Lower (1965) is een Amerikaanse historicus die zich bezighoudt met de Tweede Wereldoorlog en de Sjoa. Zij kwam tijdens haar onderzoeken een foto tegen van een executie in 1941 in Miropol in de Oekraïne. De foto intrigeerde haar en zette haar ertoe aan om zich in de historische achtergronden van deze gebeurtenis te verdiepen.
Haar boek Hitlers furiën werd lovend ontvangen in de Nederlandse en internationale pers en werd bekroond met de National Book Award en de National Jewish Book Award.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.