Koning Filip opent nieuwe diamantenfabriek van Pluczenik

Gepubliceerd op: 30 maart 2023

In Johannesburg heeft koning Filip van België de nieuwe locatie van diamantenbedrijf Pluczenik geopend. Het familiebedrijf van de Antwerpse diamantenmakers van Joodse komaf is een van de grootste spelers ter wereld en is sinds 1948 actief in Zuid-Afrika.

Koning Filip sprak onder meer met Chaim Pluczenik, die het concern met zijn zonen Tsvi en David leidt. Ook Ari Epstein van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) was aanwezig. Met hem had Jonet.nl een kort vraaggesprek.

Vrijhandelszone
Voor van alles was op vrijdagochtend gezorgd in de Gauteng Industrial Development Zone, een vrijhandelszone aan de rand van Johannesburg, waar Pluczenik met het Zuid-Afrikaanse bedrijf Nungu Diamonds samenwerkt. Een uitgerolde rode loper, een klassiek ensemble uit township Soweto en veel eten en drinken.

Terwijl vliegtuigen opstegen – de zone ligt bij het vliegveld – kwam koning Filip aan met zijn gevolg, onder wie met de federale minister Hadja Lahbib (MR) van Buitenlandse zaken en de Vlaamse minister Matthias Diependaele (N-VA) van Begroting op bezoek.

Rode loper
In de grote hal werd Filip onder meer welkom geheten door Pluczenik en Epstein. Beiden gingen met de koning naar de tweede etage voor een zogeheten rondetafelgesprek, waarin Epstein uitleg gaf over het project en de diamantsector.

Tijdens het gesprek ging het ook over het bieden van kansen aan zwarte Zuid-Afrikanen, met name jongeren en vrouwen, in de branche. Kealeboga Pule van Nungu Diamonds, de lokale businesspartner van Pluczenik, uitte zijn hoop dat de Zuid-Afrikaanse diamantsector met lokale mensen weer zou kunnen terugkeren naar de hoogdagen.

Lees de hele reportage op de website van Jonet.

Beeld: Kemal Rijken, Jonet.nl

Item in samenwerking met Jonet.
meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.