NY Fishmarket 1903

Gepubliceerd op: 2 september 2021

In de documentaire New York Ghetto Fish Market 1903, het onbetwiste meesterwerk uit 2016 van filmmaker Ken Jacobs (Brooklyn, 1933), vormen archiefbeelden van New York's Lower East Side het bronmateriaal. De vintage film, opgenomen door Thomas Edison in 1903, toont Oost-Europese Joodse immigranten op een drukke markt. De digitale bewerking van de originele film blijkt uiterst waardevol voor de culturele geschiedenis van dit stukje Joods New York. Jacobs focust op individuen, vertraagt ​​en keert beelden om en creëert met stroboscopische effecten een illusie van driedimensionaliteit.
In New York Ghetto 1903 maakt Jacobs de sociale en culturele context van de originele film zichtbaar en laat hij het belang zien van film als historisch medium.

Ken Jacobs is een van de legendarische figuren in de New York Underground. De kunstenaar, filmmaker, uitvinder, theatrale vernieuwer en docent onderzoekt al meer dan vijf decennia de mogelijkheden van nieuwe filmtechnieken en herontdekt ze door de wijze waarop hij ze toepast.
Tot zijn belangrijkste werk behoren films waarbij hij gebruikmaakt van wat hij "The Nervous System" noemt. Daarbij worden door twee projectoren korte stukken film geprojecteerd als een reeks stills waardoor je als kijker de verschillen in tijd en plaats gewaar wordt die liggen tussen twee bijna identieke filmframes (met vaak slechts één frame tussenruimte). Film als gezien door een 3D toverlantaarn …

New York Ghetto Fish Market 1903, de film die Jacobs in 2007 produceerde, is daarvan een prachtig voorbeeld. Jacobs onderzoekt elk frame van de vintage film en ontdekt details die niemand eerder waren opgevallen. De film wordt muzikaal begeleid door zangeres Catherine Jauniaux en wijlen cellist Tom Cora.

De hele film duur 2 uur en 12 minuten. Vrij beschikbaar zijn 39 minuten - nog altijd meer dan de moeite waard, zowel uit cinematografisch als uit geschiedkundig oogpunt.

New York Ghetto Fishmarket 1903

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.