Concert: Maria en Nathalia Milstein

Gepubliceerd op: 14 december 2023

In het Concertgebouw in Amsterdam geven Maria en Nathalia Milstein een gezamenlijk optreden. Zij spelen werken van Schubert, Fauré en Smetana.

De Joods-Russische violiste Maria en haar zuster pianiste Nathalia Milstein hebben beiden, samen en solo, een indrukwekkende carrière opgebouwd. Als duo zijn de twee volledig op elkaar ingespeeld en een duorecital van de twee is dan ook een verbluffend staaltje van samenspel. Dat is in dit uitdagende programma geen overbodige luxe.

Schuberts Grand Duo voor viool en piano is technisch uitdagender dan Schuberts eerdere sonates, zeker in de energieke dialogen tussen de twee instrumenten.

Tussen Fauré’s Eerste en Tweede vioolsonate zit een periode van veertig jaar en een wereld van verschil. De Eerste sonate is briljant en rijkversierd, de Tweede is introspectief en intens. Het is muziek met een grote zeggingskracht.

Aan het einde van zijn leven was de Tsjechische componist Smetana doof geworden en leefde geïsoleerd. Zijn twee duo’s voor viool en piano zijn melancholiek. Ze vormen een raam naar een verleden waarin hij nog midden in het leven stond.

Maria en Nathalia Milstein spelen op zondag 24 december in het Concertgebouw in Amsterdam.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.