Podcast: Bertje, één Joods jongetje, dertien onderduikadressen

Gepubliceerd op: 2 maart 2023

Verslaggevers van dagblad Tubantia maakten een bijzondere podcastserie over het Joodse jongetje Bertje. Die vertelt het verhaal van een overlevingstocht langs dertien onderduikadressen.

Het leven van de Enschedese Bert Woudstra is bepaald door de oorlog. Als jongetje van Joodse komaf was hij pas negen jaar oud toen zijn vader in 1941 werd opgepakt en vermoord. Hij vluchtte. Soms in een groepje, dan weer alleen. Via dertien verschillende onderduikadressen wist hij te overleven.

Ondanks die vreselijke tijd en het verlies van 24 familieleden, pakte Bert Woudstra na de oorlog de draad weer op. Bovendien wilde hij iets doen met het verleden. Nog steeds trekt hij onvermoeibaar langs zalen en scholen om zijn verhaal te vertellen. Ook in Duitsland, waar hij een hoge onderscheiding ontving, het Bundesverdienstkreuz.

Het verhaal van Bertje sloeg aan bij verslaggevers Frank Bussink en Teun Staal van dagblad Tubantia. Samen met Bert Woudstra bezochten zij alle onderduikplekken waar hij zich had schuilgehouden. Die tocht leidde tot een podcastproductie van dertien afleveringen waarin het hele verhaal wordt verteld.

De podcast Bertje, één Joods jongetje, dertien onderduikadressen is gratis te beluisteren via de website van Tubantia, of je kunt de afleveringen downloaden in je eigen podcastapp.

Lees het hele verhaal van Bert Woudstra en de achtergronden bij deze podcast op de website van Tubantia.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.