Boek: Op zoek naar een plaats om thuis te komen

De geschiedenis van de Joodse inwoners van Velsen

Gepubliceerd op: 1 juni 2023

Op zoek naar een plaats om thuis te komen
De geschiedenis van de Joodse inwoners van Velsen

Trudi Bos

Wormer: Uitgeverij Noord-Holland, 2023
Aantal blz.: 416
ISBN: 9789492335388

De Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan de kleine Joodse gemeenschap in IJmuiden en de gemeente Velsen. In haar boek Op zoek naar een plaats om thuis te komen beschrijft auteur Trudi Bos de geschiedenis van de Joodse inwoners van Velsen.

Het boek is een biografie van zestien Joodse families die zich na de aanleg van het Noordzeekanaal in IJmuiden vestigen. Sommigen van hen spelen een prominente rol in ondernemers- en winkeliersverenigingen, en vakorganisaties. In de jaren dertig komen er ook winkeliers, kleine ondernemers en forenzen naar de dorpen dorpen Driehuis en Santpoort.

De Vereeniging ter Bescherming van Joodsche Meisjes opende in 1930 aan de Duinlustparkweg ‘Huize Dina’, een tehuis voor Joodse meisjes. 

In hun levensverhalen zijn de kleine en grote thema’s van een turbulente tijd te herkennen en komt de lokale geschiedenis tot leven. Alle Joodse Velsenaren krijgen tijdens de Duitse bezetting te maken met de terreur van de Jodenvervolging. 

Ze worden vermoord, gedwongen huis en haard te verlaten of onder te duiken. Voor de overlevenden geldt dat ze vier jaar lang in angst en onzekerheid leven over hun eigen lot en dat van hun naasten. Degenen die terugkeren naar Velsen pakken na de oorlog de draad weer op. 

Op zoek naar een plaats om thuis te komen is verschenen bij uitgeverij Noord-Holland, Wormer. Het is te bestellen via de website van de uitgeverij of via email: [email protected]

Prijs boek (harde kaft): € 29,95.

Trudi Bos is historica en auteur. Zij is onder meer de initiatiefneemster voor de vijftien struikelstenen die herinneren aan de weggevoerde en vermoorde Joodse meisjes uit het voormalig Huize Dina. Haar boek Op zoek naar een plaats om thuis te komen is een weerslag van ruim zeven jaar onderzoek.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.