Vrij van corona

Het begin van een nieuw tijdperk

Gepubliceerd op: 4 februari 2021

Vrij van corona
Het begin van een nieuw tijdperk

Jaap Goudsmit

Amsterdam: Uitgeverij Pluim , 2021
Aantal blz.: 224
ISBN: 9789083054278

Viroloog Jaap Goudsmit werd net als iedereen overvallen door het coronavirus. Hij beschrijft in dit boek wat een jaar onderzoek door duizenden onderzoekers overal ter wereld opleverde en hoe feit van fictie te onderscheiden. Hij stelt zich vragen die we allemaal hebben: waar komt het virus vandaan, verandert het virus tijdens zijn tocht over de wereld, waarom treft het virus kinderen vrijwel niet en ouderen zo zwaar, waarom verspreidt het zich vooral zonder dat je er iets van merkt, wat is de oorzaak dat sommige mensen veel besmettelijker zijn dan anderen, hoe is het mogelijk dat zo snel goede vaccins zijn gemaakt, spelen het weer en het klimaat een rol bij de verspreiding en moeten we onze leefstijl veranderen om niet op de ic te belanden door dit virus of het volgende dat langskomt?
Jaap Goudsmit laat zien dat de wetenschappelijke vooruitgang de kennis heeft geleverd om pandemieën het hoofd te bieden. De oorzaak was binnen een paar maanden aangewezen en gekarakteriseerd, virustesten werden binnen een paar maanden gemaakt, vaccins werden binnen het jaar getest en kwamen meteen beschikbaar.

Volgens Goudsmit is er een nieuw tijdperk aangebroken: het immunoceen, het tijdperk waarin we wereldwijd in staat zijn onself te beschermen tegen aandoeningen die onze levensverwachting en onze kwaliteit van leven negatief beïnvloeden.

Jaap Goudsmit is hoogleraar epidemiologie en infectieziekten verbonden aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health en zijn leven lang onderzoeker van de relatie tussen mens en virus, waarvan hij verslag deed in de boeken Vrijend virus (1999), De virusinvasie (2003) en Dromen van vaccins (2009). Zijn boeken zijn in het Engels, Chinees en Japans vertaald. In mei 2020 verscheen Wie herdenken wij op 4 mei?, een gids die in 150 visualisaties feitelijk en in volle omvang zichtbaar maakt wie de oorlogsslachtoffers waren en hoe of waar ze aan hun einde kwamen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.