Documentaire: De Bezette Stad

Gepubliceerd op: 9 november 2023

Op 12 november gaat de documentaire De Bezette Stad in première op het documentairefestival IDFA.

Het verleden botst met ons heden in de gedurfde documentaire De Bezette Stad van de Britse filmregisseur Steve McQueen. De film is geïnspireerd op het boek Atlas van een Bezette Stad Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter. Zij schreef ook het scenario voor deze documentaire. De Nederlandse actrice Carice van Houten vertelt het verhaal.

De film draait om twee in elkaar grijpende portretten: het ene toont van deur tot deur de nazibezetting die de stad nog steeds achtervolgt, het andere is een levendige reis door de laatste jaren van pandemie en protest.

Verpletterend en hoopgevend
McQueen laat ons de straten, grachten, pleinen, gebouwen en steigers zien waar de barbaarsheid plaatsvond – maar toont ze zoals ze nu zijn. Met mensen uit de 21ste eeuw die hun gang gaan, terwijl de voice-over op koele wijze samenvat wat er op elke specifieke plek is gebeurd.

Wat naar voren komt, is zowel verpletterend als hoopgevend, een verreikende meditatie over geheugen, tijd en wat er in het verschiet ligt.

De Bezette Stad is te zien op het documentairefestival IDFA en daarna in verschillende bioscopen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.