Dag van het Jodendom: 'Sterke' vrouwen

Gepubliceerd op: 21 januari 2023

De Dag van het Jodendom is een initiatief van het Vaticaan om de kennis over het jodendom onder christenen te vergroten en de dialoog tussen Joden en christenen te bevorderen. In Nederland hebben de rooms-katholieke bisschoppen deze dag vastgesteld op 17 januari. Dit jaar is het thema: ‘Sterke’ vrouwen.

Vrouwen spelen een belangrijke rol in Tanach. Denk bijvoorbeeld aan de vier aartsmoeders Sara, Rachel, Rivka en Lea. In de Talmoed en de rabbijnse geschriften hebben zij betekenis gekregen.

Maar de betekenis van het Hebreeuwse woord chajiel is veel diepgaander dan ‘sterk’. Het woord kan ook betekenen: nobel, krachtig, capabel, kloek, rijk, en strijdbaar. Wat vrouwen in Tanach zeggen en doen geeft zicht op een diepere betekenis van het menszijn.

De vrouwen in het Nieuwe Testament, velen vaak zonder naam, zijn ook van grote betekenis. Het waren in alle evangeliën vrouwen die de eerste getuigen waren van de opstanding. Zoals bijvoorbeeld Maria van Magdala, die in de latere beeldvorming veel gezichten heeft gekregen, van hoer tot heilige. Misschien wel de bekendste vrouw is Maria, de moeder van Jezus. Een vrouw die ziet, herkent, vertrouwt en doet.

Als aanzet tot nadenken en discussie over bovenstaand thema organiseert het bisdom Groningen/Leeuwarden zondag 22 januari 2023 een studiemiddag in Synagoge Groningen aan de Folkingestraat 60.

Sprekers:
Prof. dr. Irene E. Zwiep, hoogleraar Hebreeuwse, Aramese en Syrische talen en culturen aan de Universiteit van Amsterdam
Dr. Joke Brinkhof, hoofdredacteur van liturgische uitgaven In Uw Midden, en gespecialiseerd in de interpretatie van Bijbelse teksten.

Meer informatie vind je op de website van Synagoge Groningen. Daar kun je je ook aanmelden voor deze studiedag.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.