Documentaire: Als de herinnering komt

Portret van Saul Friedländer

Gepubliceerd op: 4 mei 2023

Op zondag zondag 7 mei zendt de Joodse Programmering van de EO de documentaire Als de herinnering komt uit. Een krachtig portret van gezaghebbend Sjoa-historicus Saul Friedländer.

Saul Friedländer is een belangrijke geschiedkundige en wetenschapper op het gebied van het nazisme en de Sjoa. De film was in 2012 al eens op televisie te zien, maar wordt opnieuw uitgezonden vanwege de prestigieuze Balzanprijs die de negentigjarige Friedländer onlangs heeft ontvangen.

Filmmaker Frank Diamand neemt Friedländer in deze film mee op reis door Europa. Zelf heeft Diamand als kind van vijf gevangen gezeten in concentratiekamp Bergen-Belsen. Samen bezoeken ze zorgvuldig uitgekozen plaatsen en beelden die van grote betekenis zijn voor de historicus, maar ook voor Diamand zelf.

Auschwitz
Friedländers leven en werk is volledig verweven met de geschiedenis van Europa en het Europese jodendom. Hij overleefde de Tweede Wereldoorlog in een katholieke kloosterschool in Frankrijk, terwijl zijn ouders tevergeefs naar Zwitserland probeerden te vluchten. Bij de Frans-Zwitserse grens werden ze opgepakt, vervolgens uitgeleverd aan de nazi’s en uiteindelijk in Auschwitz vermoord. Pas in 1946 kwam Friedländer er achter wat er met zijn ouders was gebeurd.

Magnum opus
In de film deelt Friedländer zijn indrukwekkende herinneringen en drijfveren. Zo vertelt hij over het debat dat hij in de jaren tachtig aanging met de Duitse historicus Martin Broszat, die het nazisme wilde beschrijven als een 'normaal' onderdeel van de geschiedenis.

In antwoord op Broszats overtuigingen schreef Friedländer zijn veelgeprezen magnum opus Nazi Germany and the Jews, een geïntegreerde geschiedenis van de Sjoa. Hij kreeg hiervoor in 2008 de Pulitzerprijs.

Als de herinnering komt, zondag 7 mei om 15.15 uur bij de EO op NPO 2.

Beeld: EO

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.