De razzia’s van 22 en 23 februari 1941

Het lot van 389 Joodse mannen

Gepubliceerd op: 17 februari 2021

De razzia’s van 22 en 23 februari 1941
Het lot van 389 Joodse mannen

Wally de Lang

Amsterdam: AtlasContact, 2021
Aantal blz.: 368
ISBN: 9789045042749

Ook als e-book verkrijgbaar

In De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam vertelt Wally de Lang het verhaal van de Februaristaking. Op het moment van de Februaristaking was Nederland bijna een jaar door de Duitsers bezet. De staking was een verzetsactie tegen de bezetter. De razzia van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam, waarbij 400 Nederlandse Joodse mannen werden opgepakt en naar Buchenwald en Mauthausen werden gedeporteerd, vormden de directe aanleiding voor de staking. Hoewel de historische verzetsactie al vanaf 1946 jaarlijks wordt herdacht, is er over de razzia’s en de slachtoffers veel minder bekend. Dit boek brengt daar verandering in. Wally de Lang reconstrueert deze geschiedenis en traceert de achtergrond van alle opgepakte mannen. Over de meesten van hen was niets gepubliceerd toen De Lang aan dit onderzoek begon, er bestond zelfs niet eens een volledige namenlijst. Door grondig speurwerk heeft zij van alle mannen iets van hun geschiedenis kunnen achterhalen. Het boek vertelt het verhaal van hun deportatie, van wat er daarna gebeurde en hoe deze mannen aan hun einde zijn gekomen. Het is van grote menselijke en historische betekenis dat Wally de Lang het lot en het einde van deze mannen heeft achterhaald en geboekstaafd.

Op de website van het Stadsarchief Amsterdam zijn de geïllustreerde levensverhalen van de 389 Joodse mannen te zien. Elke naam verwijst naar documenten over de persoon in kwestie in de collectie van Stadsarchief Amsterdam en de Arolsen Archives. 

Wally de Lang is gespecialiseerd in Joodse geschiedenis. Ze verzorgde de annotaties bij de dagboeken van Etty Hillesum, was redacteur van het Joods Biografisch Woordenboek en publiceerde onder meer Slotakkoord der kinderjaren en Waterlooplein. De laatste joodse bewoners van de nummers 64-78.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.