Essay: Brief in de nacht

Chaja Polak in gesprek met Simon Dikker Hupkes

Gepubliceerd op: 6 juni 2024

Het essay Brief in de nacht. Gedachten over Israël en Gaza van Chaja Polak is en blijft actueel. Op dinsdag 18 juni gaat zij hierover in gesprek met Simon Dikker Hupkes.

In tijden van politieke aardbevingen en oorlog, waarin we naar oriëntatie zoeken, blijft er bitter weinig ruimte over voor nuance. Het complexe conflict, en de overweldigende hoeveelheid historische feiten, maken het bijkans onmogelijk een eenduidige morele houding te bepalen. Al snel worden redenaties zwart of wit, ook om de ja-maar-valkuil te omzeilen.

Goed te begrijpen, vindt Chaja Polak, maar voor het slepende conflict tussen Israël en Gaza moet er naar andere oplossingen worden gezocht dan die van geweld. We hebben de talloze verhalen van vriend en vijand. Verhalen die gelezen zouden moeten worden met empathie en begrip. Verdriet bevindt zich immers aan beide kanten van de grens. Slachtoffers en daders bevinden zich eveneens aan beide kanten van de grens.

Chaja Polak herkent pijn en radeloosheid van alle partijen en zoekt de nuance. Ook en vooral wanneer ze ziet dat haar familie in Israël daartoe nauwelijks meer in staat is. Dit essay is een humanistische, noodzakelijke toevoeging aan een verhard debat.

Het debat vindt plaats in Boekhandel Van Rossum, Beethovenstraat 30-32 in Amsterdam.
Inloop vanaf 18.30 uur, aanvang om 19.00 uur.
In verband met de beperkte ruimte is aanmelden vooraf noodzakelijk. Dit kan telefonisch: 020-4707077 of per e-mail via [email protected]

Chaja Polak (’s-Gravenhage, 1941) is kunstenaar en schrijver. Ze publiceerde veelgeprezen romans, verhalen en een dichtbundel. Haar vorige boek, De man die geen hekel had aan Joden, werd in een bewerking voor theater opgevoerd. Haar eigen ervaringen lagen aan de basis van haar nieuwe roman Het verdriet van de vrede.

Simon Dikker Hupkes studeerde politicologie (Universiteit van Amsterdam) en boekwetenschap (Universiteit Leiden) en is redacteur bij uitgeverij Atlas Contact.

Brief in de nacht is verkrijgbaar bij Uitgeverij Cossee en kost € 14,99.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.