Kijk nu gratis: Het boek der schepping

Kabbalistisch-geheimzinnige literatuur

Gepubliceerd op: 7 juli 2021

Het Sefer Jetsira, het Boek der Schepping, is een oeroude Hebreeuwse kosmologisch-mystieke tekst.

Over de herkomst bestaan tal van ideeën. God zou de kennis van de kabbala aan engelen hebben geopenbaard en die vervolgens aan Adam, Noach, Abraham en Sara hebben doorgegeven. Was aartsvader Abraham degene die de tekst opschreef, of was het Rabbi Akiva?

Moderne historici vermoeden dat de tekst uit de vroege Middeleeuwen stamt, maar de tradities die erin voorkomen, duiden op een vroegere oorsprong, wat dan weer meer strookt met de opvatting in de Jewish Encyclopedia dat de essentiële elementen in het boek karakteristiek zijn voor de derde en vierde eeuw.
Maar wat doet dat ertoe als je weet dat de algemene opvatting is dat het Sefer Jetsira een opening biedt naar oerkennis, naar universele waarheid en naar het geheim achter de goddelijke schepping?
Dat alles ligt besloten in de mystieke kracht van de 22 letters van het Hebreeuwse alfabet, een essentieel onderdeel van het boek.

Talmoedgeleerde dr. Jakob de Leeuwe (1950) vertelde op woensdag 2 en woensdag 9 december 2020 in twee lezingen wat het Boek der Schepping is, en waarom deze geheimzinnige tekst generaties van kabbalisten heeft geïnspireerd.

Beide lezingen kun je hier bekijken:

Het boek der schepping - deel I
Het boek der schepping - deel II

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.