Boekennieuws

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander literair ni

Gepubliceerd op: 9 december 2021

Lernen, een werk van de Russisch-Israëlische kunstenaar Boris Dubrov (1979)

De Beethovenstraat
Een biografie

Frank van Kolfschooten

Amsterdam: Uitgeverij De Kring, 2021
Aantal blz.: 288

Ook als e-book verkrijgbaar

Journalist Frank van Kolfschooten doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar de geschiedenis van de chique Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid. De belangrijkste winkelstraat uit Plan Zuid van Berlage heeft een indrukwekkend verleden, en nog altijd duiken er nieuwe verhalen op. In de jaren dertig van de vorige eeuw vestigden zich er veel Nederlandse Joden en Duits-Joodse vluchtelingen, maar het Joodse karakter van de straat – bijgenaamd ‘Brede Jodenstraat’ – werd door de Duitse bezetters tenietgedaan vanuit twee panden in de buurt. Vanaf ‘tramhalte Beethovenstraat’ werden 18.000 Joden op transport gesteld naar de vernietigingskampen.
De buurt zit nog altijd vol met sporen van de Tweede Wereldoorlog. Juist door zo in te zoomen op één straat, met de verhalen van bewoners en winkeliers, komt de oorlog heel dichtbij. Later, in de jaren zestig, verwierf de Beethovenstraat nationale faam als delicatessenparadijs, maar die status wist zij niet te handhaven. De ontwikkelingen aan de Zuidas hebben de straat nieuw leven ingeblazen. In De Beethovenstraat wordt, aan de hand van gesproken en geschreven bronnen, een levendig en verrassend beeld geschetst van deze beroemde straat.

De auteur geeft rondleidingen door de Beethovenstraat. Stuur hem een email als je die zou willen boeken!

Frank van Kolfschooten (1959) is freelance onderzoeksjournalist. Zijn artikelen over wetenschap, geschiedenis en sport verschenen onder meer in de Volkskrant, NRC, Intermediair, Nature en The Lancet. Behalve Valse vooruitgang (1993) schreef hij onder meer De Koningin van Plan Zuid. Geschiedenissen uit de Beethovenstraat en De bal is niet rond. Verrassende feiten over voetbal.

Een brief aan Tânia Kaufmann, Lispectors oudste zusje

Mijn lievelingen
Brieven 1940-1957

Clarice Lispector


ISBN: 9789029523653
Vertaald door: Adri Boon
Oorsponkelijke titel: Letters

Mijn lievelingen bevat brieven die Clarice Lispector tussen 1940 en 1957 schreef aan haar zussen Tânia Kaufmann en Elisa Lispector. Ze doet verslag van haar indrukken van de meer dan dertig steden waar ze verblijft, en van haar ervaringen op het gebied van literatuur, muziek, film en theater. Ze beschrijft haar creatieve proces en haar zorgen over de publicatie en ontvangst van haar boeken. Daarnaast getuigen deze brieven van de liefde en tederheid tussen haar en haar zussen, waarbij de privé-besognes soms worden onderbroken door belangrijke historische gebeurtenissen. De brieven laten minder bekende kanten van Lispectors persoonlijkheid zien en vormen zo een interessante aanvulling op haar literaire werk.

Clarice Lispector (1920-1977) behoort ontegenzeggelijk tot de grootste twintigste-eeuwse auteurs van het Latijns-Amerikaanse continent en was de meest vernieuwende en oorspronkelijke Braziliaanse schrijfster van haar tijd. Haar complexe, soms experimentele oeuvre telt zowel romans en verhalen als autobiografisch werk.

Joods leven in Friesland

Siem van der Woude, red.

Gorredijk: Uitgeverij Bornmeer, 2010
Aantal blz.: 173
ISBN: 9789056152390

Friesland kent al sinds de zeventiende eeuw een Joodse gemeenschap. Net als overal elders hebben de Joden in Friesland een eigen identiteit behouden. Desalniettemin ondergingen ook zij de invloed van hun omgeving. Buitenlandse Joden die hier op bezoek kwamen, verbaasden zich bijvoorbeeld over de Friese klederdracht (met oorijzer) die ook door Joodse vrouwen werd gedragen.
In de Tweede Wereldoorlog wist slechts een minderheid van de Joden aan deportatie te ontkomen. In 1941 bestond de Joodse bevolking van Friesland uit ruim 800 personen. Van hen hebben ruim 200 de oorlog overleefd.

In Joods leven in Friesland schetsen de auteurs een beeld van deze grotendeels verdwenen cultuur. Ze doen dat niet alleen aan de hand van een historisch overzicht, maar ook van een aantal portretten van bekende Friese Joden en Joodse bedrijven.
Verrassend nieuw materiaal is gevonden in de verhalen van Joodse onderduikers in Friesland, afkomstig uit de interviews die tussen 1995 en 1998 zijn vastgelegd door het USC Shoah Foundation Institute, geïnitieerd door Steven Spielberg.

Verder bevat het boek beschrijvingen van Friese topstukken in Joodse musea en archieven en biedt het een informatief en handzaam overzicht van wat er nu nog te vinden is van het Joods erfgoed in Friesland.

Op 15 oktober 2021 werd in Leeuwarden een monument onthuld waar de namen van de 544 in de Sjoa vermoorde Leeuwarder Joden staan vermeld. Omrop Frieslân besteedde er aandacht aan.

  • Voor de vertaling van Ech le'ehov et bitcha van de Israëlisch schrijfster Hila Blum heeft Hilde Pach van het Letterenfonds een vertalersbeurs gekregen. Het boek wordt uitgegeven bij de Bezige Bij onder de titel Hoe je van je dochter moet houden.
  • op Tzum een recensie van Mijn lievelingen, het hierboven genoemde brievenboek van Clarice Lispector.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.