Welkom in sjoel: de synagoge van de Liberaal-Joodse Gemeente

Gepubliceerd op: 16 februari 2023

Op 24 maart kun je onder leiding van museumdocent Gaby Schrijver-Dreese een bezoek brengen aan de synagoge van de Liberaal-Joodse Gemeente in Amsterdam.

De Liberaal-Joodse Gemeente in Amsterdam heeft sinds 2010 een nieuwe, moderne synagoge. Het gebouw is opgetrokken uit een combinatie van beton, hout en glas. Door de opvallende glazen menora in de gevel kunnen voorbijgangers deels zien hoe de binnenkant eruit ziet. De sjoel is omgeven door een waterpartij en veel groen. Die geven het complex een bijzondere uitstraling: sober, en toch chique, warm en smaakvol. Een opvallend gebouw tussen de kantoren en woningen aan de kop van de Rivierenbuurt.

Amsterdamse Architectuurprijs

In 2011 ontving het huis van samenkomst, naar een ontwerp van architectenbureau SeARCH van oprichter Bjarne Mastenbroek, de Amsterdamse architectuurprijs. Tijdens de uitreiking bleek de jury unaniem in zijn oordeel: 'Het betreden van het gebouw kan een reis naar het licht worden genoemd. Een reis die via een sobere hal en een brede trap naar een ontvangstruimte leidt, en vandaar naar het hoogtepunt: de sjoel, een hoge en tegelijk compacte ruimte, licht dankzij de grote ramen, intiem door de opvallend steile balkons, waar het hout het beton overheerst en de ruimte symboliek ademt.'

De synagogeruimte biedt plaats aan 800 mensen. Daarnaast is er tweede, kleinere synagogeruimte. Ook herbergt het gebouw een ritueel bad, een zogenoemde mikwe, en er zijn er leslokalen en kantoren. In het gebouw is bovendien het Levisson Instituut gevestigd, het Liberaal-Joods opleidingsinstituut voor rabbijnen, voorzangers en leraren.

De synagoge van de LJG is een van de grootste synagoges waar wekelijks diensten worden gehouden.

Op 24 maart kun je onder leiding van museumdocent Gaby Schrijver-Dreese dit bijzondere gebouw bezoeken. Meld je nu aan, er is nog plaats voor enkele deelnemers.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.