Joodse burgemeester in oorlogstijd

Gepubliceerd op: donderdag 15 oktober 20

Joodse burgemeester in oorlogstijd

Jaap Roos

Amsterdam: Amphora Books, 2020
Aantal blz.: 250
ISBN: 9789064461194

"Een einde aan de komedie. (...) Eindelijk weer kunnen denken en zeggen wat je wil, geen rol hoeven spelen, jezelf niet groter hoeven voordoen dan je bent." Zo omschrijft Abraham Roos hoe hij zich voelt wanneer Nederland eindelijk is bevrijd. Bijna anderhalf jaar lang kon Ab, ondergedoken, zichzelf niet zijn. Hij wás Theo van Leur, de vertegenwoordiger van de Ortskommandant van Amerongen. Als burgemeester van het Utrechtse dorp onderhield hij tegelijkertijd nauwe banden met het lokale verzet.
Dit boek vertelt niet alleen hoe Ab noodgedwongen Theodorus Marinus van Leur werd, het vertelt ook het even schrijnende oorlogsverhaal van de familie van de kruidenier en van enkele van zijn vrienden. Journalist Leonie Sinnema hielp Jaap Roos, Abrahams oudste zoon, dit indrukwekkende familieverhaal uit te zoeken en op te schrijven.
De oorlog blijft onwerkelijk, wat je moest doen om een kans te hebben te overleven ook. Ab Roos' relaas is er een van moed, vindingrijkheid en groot doorzettingsvermogen. Gebaseerd op originele documenten van tijdens en na de oorlog biedt dit boek een aangrijpend portret van een  markante man en zijn familie.

Jaap Roos (1939) is de zoon van Abraham Izak Roos (1900-1980), die onder zijn valse naam Theo van Leur van eind 1944 tot maart 1945  burgemeester was van Amerongen en in die hoedanigheid in het geheim voor de Nederlandse ondergrondse en de Amerikaanse inlichtingendienst werkte.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.