Expositie: De Joods-Groningse vrouwengalerij

Gepubliceerd op: 23 november 2023

In Synagoge Groningen is vanaf 24 november de bijzondere expositie De Joods-Groninge vrouwengalerij te zien. Ontdek het levensverhaal van schrijvers, politici, artsen, die gelijktijdig ook dochter, moeder of levenspartner zijn. Orthodox-Joods of juist seculier. En hun speciale band met de provincie Groningen.

​In het traditionele jodendom van de negentiende eeuw heeft vrijwel iedere Joodse gemeente een vrouwenvereniging, soms zelfs meerdere. In diezelfde periode ontstaat een sociale beweging die streeft naar gelijke rechten voor vrouwen. Joodse vrouwen willen meer zijn dan 'de Jiddisje Memme'.

Waar in de negentiende eeuw arbeidsrecht en scholing belangrijke onderwerpen zijn, wordt het kiesrecht begin twintigste eeuw een belangrijk speerpunt. Ook in de tweede helft van de twintigste eeuw en zelfs in de 21ste eeuw moeten vrouwen nog obstakels overwinnen om tot een gelijke behandeling te komen.

​Veranderingen
Sommige Joodse vrouwen zijn vooral actief in de eigen gemeenschap en zorgen daar voor bijzondere veranderingen. Er zijn ook Joodse vrouwen voor wie hun afkomst of geloof geen grote rol speelt in hun dagelijks leven of bij de verwezenlijking van hun idealen.

​Deze expositie is tot stand gekomen in samenwerking met het Museum aan de A in Groningen, vanwege de tentoonstelling Vraauwlu – Groningers die je wil kennen.

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website van Synagoge Groningen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.