Ocho Candelikas: Chanoeka vieren met Ladino

Gepubliceerd op: 22 december 2022

Weet jij hoe je telt in het Ladino? Dat kun je leren met 'Ocho Kandelikas' (Acht kaarsjes), een leuk Chanoekaliedje, prachtig uitgevoerd door de Ladino-zangeres Nani Noam Vazana.

'Ocho Kandelikas' werd in de jaren tachtig geschreven door de Bosnisch-Amerikaanse singer-songwriter Flory Jagoda. Het bleek direct een klassieker, die bijna alle bekende Sefardische artiesten uitvoeren. Het Ladino, ook wel Joods-Spaans genoemd, kent een rijke geschiedenis. Vanaf de Spaanse Inquisitie eind vijftiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog was Ladino de taal die Joden in het hele Middellandse Zeegebied spraken.

In onderstaand filmpje zingt Nani Noam Vazana het liedje vanuit haar hart voor een Chanoeka televisiespecial van de EO. Zij begeleidt zichzelf op piano. Zo hoor je hoe de kaarsen één voor één aangestoken worden om licht en blijdschap met ons te delen.

Op 8 januari 2023 presenteert Nani haar nieuwe Ladino-album in het Bimhuis te Amsterdam.

Nani Noam Vazana zingt Ocho Kandelikas

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.