Open Joodse Huizen | Huizen van verzet

Achttien steden doen mee aan deze herdenking

Gepubliceerd op: 27 april 2023

In de aanloop naar Dodenherdenking en Bevrijdingsdag doen dit jaar achttien steden mee aan Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet, een jaarlijks terugkerend programma. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar vindt dit herdenkingsprogramma plaats van 29 april tot en met 5 mei 2023. De organisator is het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam in samenwerking met de lokale partners. Bezoekers zijn te gast in deze huizen waar nog wordt gewoond en gewerkt. In de intieme setting van een woonkamer of keuken kun je luisteren naar de persoonlijke, ontroerende en vaak opmerkelijke geschiedenissen die plaatsvonden achter de voordeur.

Het project Open Joodse Huizen ontstond in 2012 in Amsterdam naar een idee van Denise Citroen. De organisatoren merkten dat de verhalen aansloegen bij bewoners, buurtgenoten en geïnteresseerden. De vooroorlogse Joodse geschiedenis van een straat of buurt bleek bij veel mensen onbekend. Ook buiten de hoofdstad bleek er vraag te zijn naar deze nieuwe manier van herdenken. In 2013 deden al zes steden mee en dit jaar hebben achttien steden zich aangesloten bij Open Joodse Huizen.

Kijk voor het volledige programma op de website van het Joods Cultureel Kwartier.

Lees het hele verhaal op de website van Jonet.

Item in samenwerking met Jonet.

meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.