Er is geen ander zijn dan anders zijn

Denken met Carry van Bruggen

Gepubliceerd op: 2 december 2020

Er is geen ander zijn dan anders zijn
Denken met Carry van Bruggen

Barber van de Pol

Amsterdam: Querido, 2020
Aantal blz.: 312
ISBN: 9789021422343

Ook als e-book verkrijgbaar

Carry van Bruggen (1881-1932) legde als eerste zonder compromissen het vrouwelijk bewustzijn bloot en leverde het gevecht met haar eigen seksualiteit openhartig, vol innerlijke tegenspraak en deernis. Ze was geen feministe, al is haar werk een impliciete aanklacht tegen de achterstelling van de vrouw. Ieder isme wekte haar argwaan, met name het nationalisme, waarvan ze als Jodin de gevaren goed doorzag.
Ze mengde zich in het publieke debat; ze was een geweldige columniste en haar romans en verhalen waren ongekend intens. In haar filosofische werk laat ze zien hoe gemeenschapszin en distinctiedrift elkaar bevechten en ze concludeert: er is geen ander zijn dan anders zijn. Maar het lukte haar niet met haar eigen gespletenheid in het reine te komen. Ze maakte op 51-jarige leeftijd een eind aan haar leven.

Barber van de Pol (1944) is de gelauwerde vertaalster van Don Quichot, Moby Dick en het werk van Jorge Luis Borges. Zelf schreef ze kinderboeken, romans, essays en columns. Haar laatste non-fictieboek, Zingen is geluk, was een kleine bestseller.


Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.