Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 29 oktober 2020

  • De serie Oorlog-stories van de Evangelische Omroep heeft de Gouden Leeuw van het Cinekid kinderfilmfestival gewonnen en mag zich dit jaar de Beste Nederlandse Fictieserie noemen. Lees meer over dit online kinderprogramma op Jonet.nl. Op schooltv.nl kun je de vier afleveringen van Oorlog-stories bekijken.
  • Ter gelegenheid van de 300ste geboortedag van rabbijn Elijah ben Solomon Zalman (1720-1797), de Gaon van Vilna, heeft de Bank van Litouwen een 10 euro munt laten slaan. Lees meer op Lietuvas Bankas.
  • Drones staan prominent op de startpagina van Israel21c. In The Israeli technologies fighting the drone threat at airports lees je dat er hard wordt gewerkt aan een manier om het gevaar te bestrijden dat deze onbemande luchtvaartuigjes vormen bij vliegvelden en vliegverkeer, terwijl het Ziv Medical Center in Safed/Tsfat als eerste ziekenhuis in het land medicijnen, medische apparatuur en andere noodzakelijkheden per drone laat afleveren.
  • Tablet Magazine sprak met Moshe Shtrauch, de bedenker van Hazon Yarok (het hybride woud) over zijn visie op een vruchtbare woestijn.
  • Begin september verscheen op Gen Medium het artikel Nazi Hippies: When the New Age and Far Right Overlap, over de verbijsterende kruisbestuiving die plaatsvindt in kringen van verstokte complotdenkers.
  • De digitalisering van 180 jaargangen Oostenrijkse Joodse kranten is bijna voltooid en zal binnenkort online te doorzoeken zijn. Lees erover op National Library of Israel.
  • De Nederlandse zangeres Shura Lipovsky heeft in de categorie Beste nieuw Jiddisje lied de tweede prijs behaald op het Bubbe Awards Kleztival Brasil 2020. Mazzel tov!
  • Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies heeft een nieuwe onderzoeksagenda voor 2020-2024 opgesteld waarin de missie en de doelstellingen van het onderzoeksbeleid voor het NIOD in de komende jaren wordt toegelicht.

Er is onomstotelijk bewijs dat het gebied dat wij nu Israël noemen, in de grijze oudheid al bewoond werd door ‘Israëlieten’. Desondanks wordt de rechtmatige aanwezigheid op het land telkens weer bestreden of in twijfel getrokken.
De archeologie biedt een wapen om dergelijke aanvallen af te wenden. The J.CA, the Canadian & International Jewish News, zocht 10 fraaie voorbeelden die alle twijfel wegnemen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.