Oorlogsgesprekken

De erfenis van bezetting en bevrijding

Gepubliceerd op: woensdag 2 september 20, 16:00

Oorlogsgesprekken
De erfenis van bezetting en bevrijding

Leonard Ornstein en Larissa Pans

Amsterdam: Boom, 2020
Aantal blz.: 192
ISBN: 9789024433513

Leonard Ornstein (1955) werkt bij de VPRO en is politiek redacteur van het tv-programma Buitenhof. Hij is co-auteur van diverse boeken, onder andere Frits Bolkestein, portret van een liberale vrijbuiter (1999) en Paleis Europa (2007). In 1995 ontving hij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek.

Larissa Pans (1976) is journalist, historicus en debatleider. Zij is opiniemedewerker bij Blendle en schrijft voor verschillende kranten en tijdschriften.

Sigrid Kaag, Thom Hoffman, Ernst Jansz, Roxane van Iperen, Jaime de Bourbon, Isa Hoes, Paul van Vliet, Arnon Grunberg, Sonja Barend en vele andere BN’ers vertellen welke invloed de Tweede Wereldoorlog op hun familie en op hun leven heeft gehad. Zij geven een inkijkje in hun jeugd en spreken over getormenteerde ouders, ‘halve’ familieverhalen en vaders die plots verdwenen, en over wie nooit meer werd gesproken.

Ornstein en Pans hebben uit deze schare medewerkers gelegenheidsduo's gemaakt. Zo troffen de eerste, tweede en derde generatie elkaar en vertelden kinderen van verzetsstrijders, kinderen van ouders die in de Jappenkampen hebben gezeten, of die kind zijn van een 'foute' vader, Roma- en Sinti-overlevenden, kind zijn van Molukse ouders die na de Bersiap-tijd noodgedwongen naar Nederland moesten verhuizen, nakomelingen van Auschwitz-overlevenden, en kinderen van ‘gewone’ Nederlanders met ‘kleine’ verhalen over de Tweede Wereldoorlog over hun ervaringen. Die vrolijke, pijnlijke, gênante en confronterende herinneringen leggen met elkaar bloot wat die oorlogserfenis nu eigenlijk is.
En hoe lang oorlog doorwerkt, in levens en in de hoofden van ooggetuigen en hun nakomelingen.

 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.