Lezing: Ennion, een meesterglasblazer

Gepubliceerd op: 9 mei 2024

Kunsthistoricus drs. Hans van Rossum houdt op maandag 13 mei voor GNI Drechtsteden een lezing over Ennion.

Deze bekwame glasmeester uit de eerste eeuw van de gangbare jaartelling leefde tijdens de regering van keizer Augustus en werkte waarschijnlijk in Sidon, in het huidige Libanon. Hij kon als geen ander schitterende kannen en kommen blazen en had daardoor mogelijk de hogepriester van de Tempel als klant. In diens woning zijn door Ennion vervaardigde kannen gevonden.

Na deze presentatie geeft Mu-Chique een concert. Dit duo bestaat uit violist Nathan Hol en accordeonist Martin Boskamp. Zij treden op in het kader van Jom Ha’atsmaoet, met meeslepende klezmermuziek. Daarnaast is er een borrel met hapjes, waarin traditioneel het glas wordt geheven op de staat Israël.

Hans van Rossum is voorzitter van het Genootschap Nederland-Israël, Drechtsteden, daarnaast is hij kunsthistoricu. Hij studeerde in 2008 af aan de Universiteit Leiden met de thesis: Romeinse Glasvormen en hun Nachleben: creatie, imitatie en falsificatie.

De bijeenkomst vindt plaats in Gebouw De Wijnstok, Dubbelsteynlaan-West 70, Dordrecht. Er is ruime parkeergelegenheid op het plein ervoor.
Aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
De entree is gratis, aanmelden vooraf is niet nodig.

Foto: Hans van Rossum (eigen foto)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.