Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws

Gepubliceerd op: 22 juli 2021

The New Novel, schilderij van Winslow Homer (1836-1910). Homer wordt beschouwd als toonaangevend beeldend kunstenaar in de  negentiende-eeuwse Amerikaanse kunstwereld.

Het trieste verhaal van Edith Roseij Beek
Eenzaam op weg naar Auschwitz

Paul Beek

Soest: Boekscout, 2021
Aantal blz.: 98
ISBN: 9789464037128

1943: Edith is pas negen jaar als ze wordt verraden op haar onderduikadres in Zwammerdam en wordt afgevoerd naar Westerbork, waar ze op 29 juni 1943 wordt geregistreerd. Ze wordt ziek, maar ondanks een afgekondigde quarantaine - ze had roodvonk - wordt ze op 16 november 1943 op de trein gezet naar een voor haar onbekende bestemming. In het vernietigingskamp Auschwitz stapt ze, onwetend van haar lot of waar haar broer en ouders zijn, de gaskamer in.

Paul Beek is van na de oorlog. Hij heeft de achtergronden van het oorlogsverhaal en de dood van zijn nichtje Edith onderzocht en nauwkeurig in kaart gebracht. Hij schreef erover in Het trieste verhaal van Edith Beek op de website Goudseverhalen.nl.

Ook op westerborkportretten wordt het verhaal van de kleine Edith Beek verteld, aangevuld met informatie over Joods Gouda ten tijde van Edith Beek.

Paul Beek, geboren Amsterdammer, is gepensioneerd, vrijwilliger in Nationaal Museum Oranjehotel en het Joods woonzorgcentrum Mr. L.E. Visserhuis in Den Haag. Zijn hobby's zijn stamboomonderzoek en Ajax.

De meteoriet en het middagdutje
Vijftig fotosyntheses

Maarten Asscher

Amsterdam: Boom Uitgevers, 2021
Aantal blz.: 216
ISBN: 9789024442133

In De meteoriet en het middagdutje presenteert Maarten Asscher aan de hand van vijftig zorgvuldig uitgekozen zwart-witfoto’s een rijkdom aan onvermoede geschiedenissen, verrassende details en merkwaardige belevenissen. In de traditie van Rudy Kousbroeks ‘fotosyntheses’ roept Asscher zijn eigen verbazende wereld op, waarin een Japanse rotstuin, een neerstortende jachtbommenwerper, mijnwerkers in een liftkooi en een verdwenen watertoren onderling gaandeweg met elkaar verbonden raken. De combinatie van steeds één foto met een verhalend essay van achthonderd woorden maakt De meteoriet en het middagdutje tot een historische en tegelijk splinternieuwe galerij waar de lezer even geïntrigeerd als verbluft in blijft kijken en lezen.

Lees ook de boekbespreking op het literaire weblog Tzum: "Zwart-witfoto’s stimuleren, veel meer dan kleurenfoto’s, je historische voorstellingsvermogen", met dat argument verdedigt Maarten Asscher in De meteoriet en het middagdutje zijn voorkeur voor zwart-witfoto’s. 

Maarten Asscher (1957) is schrijver, jurist, ex-uitgever en boekhandelaar. Hij publiceerde een roman, verhalen, gedichten en essays, recentelijk de bundel Appels en peren. Lof van de vergelijking (2013), die ook in Engelse vertaling verscheen. Op de studie Het uur der waarheid hoopt hij te promoveren aan de Universiteit Leiden. 

Het lied en de waarheid

Helga Ruebsamen

Amsterdam: Atlas Contact, 2014
Aantal blz.: 464
ISBN: 9789025443627

Ook als luisterboek verkrijgbaar

Ook als e-book verkrijgbaar

Louise Benda woont tot haar vijfde levensjaar op Java. Overdag speelt ze buiten, 's nachts leeft ze in een geheimzinnige wereld waarin werkelijkheid en fantasie moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. In 1939 vertrekt de familie Benda naar Europa. Louise wil het liefst terug naar huis, maar de oorlog breekt uit en ze duikt onder met haar vader.
Louise heeft een gevoelige radar voor de dingen die om haar heen gebeuren en een rijke fantasie. Ondertussen registreert ze de signalen uit de half verborgen wereld van de volwassenen, die ze in haar naïviteit niet altijd kan duiden. Later waagt zij zich aan een reconstructie van haar verleden.

Op het literaire weblog Tzum herplaatste redacteur Frank van Dijl zijn boekbespreking die op 12 september 1997 bij gelegenheid van het verschijnen van Het lied en de waarheid in het Algemeen Dagblad stond.

Helga Ruebsamen debuteerde in 1964 met de bundel De kameleon. In de jaren erna publiceerde ze een aantal bundels verhalen en werkte ze als freelance journaliste voor een groot aantal kranten en tijdschriften. In 1988 verscheen, na enige tijd van stilte, Op Scheveningen. De bundel werd juichend ontvangen en in 1989 onderscheiden met de Littéraire Witte Prijs.In 1997 verscheen de autobiografische roman Het lied en de waarheid, die zeer lovend werd besproken en werd genomineerd voor de Gouden Uil, de Libris Literatuurprijs en onderscheiden met de F. Bordewijk Prijs 1998. In 2001 ontving Helga Ruebsamen de Annie Romein-prijs en in 2003 de Anna Bijns Prijs, beide voor haar gehele oeuvre. 

Ida Simons... een vrouw die fascineert van het begin tot het eind. Neerlandica Mieke Tillema schreef een biografie over Ida, die in juli 2021 verscheen bij Uitgeverij Cossee.
Voor haar boek ging de schrijfster alle bronnen na die licht kunnen werpen op het korte, tragische leven van deze getalenteerde vrouw.


Er komt een beeld naar voren van een zorgvuldig, moedig en grappig mens dat ons een aantal heel mooie en ontroerende boeken heeft nagelaten.

In deze boektrailer vertelt Mieke over het boeiende leven en werk van Ida Simons: pianiste, schrijfster en overlevende.

Ida Simons the biography

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.